Kalabalık ve büyük bir şehirde, kocası ve hayatı ile sorunlar yaşayan sıkıntılı genç bir kadının el çantasını bir Kapkaççı genç alır. Yankesici çocuk hızla kaçarken bir apartmanın Antre bölümüne girip saklanmak zorunda kalır. Apartmana giren çıkan kişilerin çokluğundan dolayı bir türlü saklandığı yerden çıkamaz. Apartman sakinlerinin yaşadığı olaylar ve sorunlar hem genç çocuğu hem de izleyiciyi oldukça şaşırtacaktır! Çevrelerinde normal hatta başarılı diye görünen çoğu apartman sakininin aslında o kapkaççı çocuktan çokta farklı olmadıkları ortaya çıkacaktır!
Oyunun ana felsefesi, günümüz toplumunun aslında hiç de masum veya göründüğü gibi olmadığı üzerine. Sosyal medyada veya gittiği mekanlarda 7 – 24 pozitif enerji yayarak mutlu görünen kitlelerin, aslında gerçek hayatlarında ne kadar da mutsuz olduklarını, sıkıntı yaşadıklarını vurguluyor. İlişkilerinin yapaylığını ve çabuk kırılabilir olduğunu da gösteriyor.
Tek perde ve 55 dakika süren enerjik oyun, başarılı oyuncu Elif Yalçın’ın ilk yönettiği oyun ki altından başarı ile kalkmış. Müzik, dans ve hareketlerle anlatılmak isteniyor çoğu mesajlar. (Ki bu durum klasik tiyatro izleyicisini zorluyor!) Hareketli dekoru (ve kostümleri) oyuncular oyun esnasında kurup, kaldırıyor. Koreografi ve Hareket düzeni etkileyici. Oyunculuklarda yankesici rolünde Mesut Elbay ve genç evli kadın rolünde Mekselina Düğdü oldukça başarılılar. Hülya Keli’de yine öne çıkan oyunculardan.
Oyunun olmayan yönlerine gelirsek, öncelikle yüksek müzik düzeyi sayılabilir. Özellikle oyunun başlarındaki yüksek müzik repliklerin duyulmasını engelliyor. Bu müzik seviyesi azaltılmalı. Ayrıca sahnedeki aynadan yansıyan ışık bazı seyircilerin sahneyi net görmesini engelliyor. Bu soruna da ayna yönünü değiştirerek çözüm bulunabilir.
Dans, Müzik ve Hareketlerin öne çıktığı, Fiziksel Tiyatro argümanlarının bolca kullanıldığı bu oyunu, yaşadığımız hayatın görünen (Sahte) ve görünmeyen (Gerçek) kısımlarındaki farklılıklarından rahatsız olan her bir birey izlemeli. Görüneni Görünmeyene yaklaştırma yolunda bu oyun izleyenlere yardımcı olacaktır !
Agorafobi, bir kişinin güvenli olduğunu düşündüğü ortamdan ayrılamamasına neden olan kaygı bozukluğu hastalığıdır. Daha anlaşılır bir ifade ile Agorafobili kişiler, evini tek güvenli ortam olarak gördüğünden günlerce, aylarca hatta bazen yıllarca evlerinden çıkamazlar.
Oyunun konusu ise bu hastalığa yakalanmış, eski bir binanın çatı katında yaşayan, orta yaşlarını artık geçmekte olan ve hiç evlenmemiş bir kadını anlatıyor. Dış dünya ile fiziksel ilişkisi yıllar önce bitmiş ve tek hedefi artık dışarıya çıkmak! Bir gün evine Belediyeden bir Mühendis gelir. Binaları eski olduğundan depreme karşı dayanıklılık tespiti yapılacaktır. Kadın önceleri izin vermek istemez. Ama polis zoru ile sonunda kapıyı açmak zorunda kalır. Karşısına yıllar sonra çıkan ilk erkek olan Mühendis (Ki o da hiç evlenmemiştir) kadında bir takım tutkuları tetikler ve adamdan etkilenir. Mühendiste aslında bir arayış içinde olan, geçmişte hüzünlü olaylar yaşamış yalnız birisidir. Aralarında romantik bir ilişki başlar.
Görünen konu Psikolojik rahatsızlıklar olsa da aslında oyun gerek kadın gerekse de erkek, hayatta umduklarını bulamamış ve doğru kişiyi bulma peşindeki insanları anlatıyor. Duygusal Komedi ile Kara Komedi arasında gidip gelen oyun, sonu son derece sürpriz bir biçimde ve seyircileri de ters köşe yapacak şekilde sonlanıyor.
Tek perde ve 75 dakika süren oyunda, tecrübeli oyuncular Nur Gürkan ve Deniz Salman oldukça başarılı. Özellikle Nur Gürkan Agorafobili bir hastayı oldukça inandırıcı bir şekilde canlandırıyor. Dekor eski bir binanın çatı katı dairesini sahneye aynen yansıtmış, başarılı. Oyun müziği Üstün Akmen Tiyatro Ödüllerinde 2022 yılında “Yılın En İyi Sahne Müziği” ödülünü almış. Müziği nahif ve dinlendirici olmakla birlikte ödüllük seviyede de bulmadım.
Tiyatronet (Yeni adı HouseSeat) üzerinden Türkiye’nin her yerinden ve her anında izleyebileceğiniz bu oyunu, orta yaş ve üzerinde olup, hiç evlenmemiş ya da evlenip ayrılmış ve bir arayış içinde olan kişilerin daha çok seveceğini düşünüyorum.
Antre / Sivas Devlet Tiyatrosu