Eski Roma’lı Devlet adamı ve oyun yazarı Seneca’nın yazdığı oyun, Tiyatro dünyasında “İntikam Trajedisi” türünün en bilinen örneklerinden birisidir. Sahneye koymakta cesaret işidir. Bu cesaretlerinden dolayı her geçen gün güçlenen, çalışkan Ankara’lı Genç Tiyatro topluluğu SOSYAL SAHNEYİ öncelikle tebrik ederim. Ama bu oyun olmamış maalesef !
Tek perde ve 1 saat süren oyun, Thyestes'in, ikiz kardeşi ve aynı zamanda Argos şehri kralı olan Atreus'un karısını ayartmasını; daha sonra da Atreus'un ondan öç almasını anlatır. İntikam şekli oldukça acımasızdır. Atreus Thyestes'in çocuklarını öldürecek ve etlerini ona yedirecektir. Oyun boyunca metin gereği aralıklı devam eden bağrışmalar, söylenmesi gereken replikleri bastırdığından çoğu yerde seyirci hiç bir şey anlamıyor. Keza sahne geçişlerindeki haykırışların anlamını da çözemedim ? Zaten oyunu izlemeden önce muhakkak oyunun kitabını okumamız veya en azından özetini okumanız gerekiyor. Yoksa hayatınız boyunca seyrettiğiniz en anlamsız oyunla karşılaşabilirsiniz.
Oyunculuklar vasatlık ile amatör seviye arasında gidip gelmiş. İsim verebileceğim bir oyunculuk göremedim maalesef. Dekor ve Işık düzeni başarılı iken Kostümleri oldukça yadırgadım. Böyle bir dönem oyununda oyuncuların giysileri atlet ve şorttan müteşekkil olmamalıydı bence.
Sosyal Sahnenin Youtube kanalında her an izleyebileceğiniz bu oyun Türkiye’de ilk defa sahnelenmiş. Çeviriyi de ekibin kendisi yapmış. Umarım ileriki dönemde bu başarılı topluluk daha iyi oyunlar çıkarırlar.
Almanya’ya sıkıntılı ailevi sorunları nedeni ile zorunlu olarak gitmek zorunda kalan ve gerek fiziki gerek ruhsal büyük yaralar ile geri dönen Gurbetçi Musa’nın trajikomik hikayesi. Bu hüzünlü hikaye Musa’nın da üyesi olduğu YAREN KÜLTÜRÜ çerçevesinde çoğunlukla komedi tarzında seyirciye sunuluyor.
Oyunun ilk kısmı aslında oldukça sıkıcı. Çünkü halkımızın (Ben de dahil) çokta bilmediği bir Yaren Meclisi ile oyun açılıyor. Bu bölümü anlamak için Yaren Kültürünü bilmek gerekli. Özellikle Çankırı ve Kastamonu’da etkin olan Yarenlik, Orta Asya geleneklerimiz ile Ahilik kültürünün karışımı bir yapıya sahip. Konukseverlik, cömertlik, cesaret, kahramanlık, yiğitlik, yardımlaşma ve dayanışma üzerine bir dost meclisi Yarenlik. Gurbete gidip geri dönen “Alamancı” Musa üyesi olduğu bu mecliste hareket ve davranışlarından dolayı tepki ile karşılaşır, meclisten çıkarılmasına karar verilir. Bu duruma kızan Musa gurbet hikayesini anlatmaya başlar. Gerçekler ortaya çıkmaya başlayınca hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığı anlaşılacaktır. Ülkemize geldiklerinde (Özellikle eski yıllarda) her zaman farklı gözle bakılan ve kıskançlıkla karşılanan gurbetçilerin aslında Almanya’da ne kadar da zor şartlarda para kazandıklarını, kültürel ve ırkçı baskılara uğradıklarını görüyoruz.
Oyuncu kadrosu çok başarılı. Özellikle Gurbetçi Musa rolünde tiyatromuzun tecrübeli isimlerinden Ahmet Çökmez sahne hakimiyeti ve konsantrasyonu ile oldukça etkili. Kadın oyuncuların erkek rolünde, erkek oyuncularında kadın rolünde olduğu oyunları sevmememe rağmen, bu oyundaki Aile Meclisi sahnesinde gülmekten yoruldum. Erkek oyuncular ailenin yaşlı kadınlarını inanılmaz güzel canlandırdılar. Keza Musa’nın Almanya’da yetişen çocuklarının gurbetçi şiveleri de son derece inandırıcı idi. Işık, dekor, kostümler ve müzikler ise oyunla uyumlu idi.
Almanya’da yaşamış veya yaşamakta olan gurbetçilerimizin ve Yaren Kültürünü öğrenmek isteyecek herkesin muhakkak izlemesi gereken, bizden bir oyun.
Thyestes / Sosyal Sahne