Ebru Nihan Celkan Şişli Terakki Lisesi’ni bitirdikten sonra lisans eğitimini Uludağ Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünde, yüksek lisansını İstanbul Üniversitesi Pazarlama bölümünde tamamladı.
2004 yılında Volvo İş Makinalarında çalışmaya başladı. 2016 yılına kadar Volvo’da satış destek uzmanı, pazarlama uzmanı ve altı yıl süresince Pazarlama, CRM ve Satış Destek Müdürü olarak görev yaptı.
Oyun
DEVAMI yazarı olan Ebru Nihan Celkan’ın Tetikçi, 17.31, Tilt, Kabuklu Sürprizli Hayvanlar, Nerde Kalmıştık?, Kimsenin Ölmediği Bir Günün Ertesiydi, Evim! Güzel Evim!, Babil oyunları İstanbul’un farklı tiyatrolarında sahnelenmiştir.
2017 yılında Maxim Gorki Tiyatrosu ve Oyun Yazarlığı için Yeni Enstitü (NIDS) tarafından projelendirilen KIF (Krieg Im Frieden – ParçA Parça Savaş) için dünya genelinden seçilen 4 oyun yazarından biri oldu. Bu proje kapsamında çalışmalarını sürdürmeye devam etmektedir.
2016 yılında Y+O’yu kurdu. Y+O toplumsal cinsiyet eşitliği, kültürel çeşitlilik, etik, adil ve yaratıcı yönetim gibi konularda atölye içerikleri üretmektedir. Atölye içerikleri oyunlaştırma yöntemiyle bilinçaltı kaynaklı tutumların değişimini hedeflerken değişimin teoriden pratiğe geçişini sağlamaktadır.
TÜSİAD, Mercedes-Benz Türk, Vodafone, Koç Holding, Zorlu Holding, Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi, UNFPA, UN Global Compact, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı kurumlarına Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kültürel Çeşitlilik alanlarında eğitim, danışmanlık ve politika geliştirme hizmeti vermektedir. Türkiye genelinde farklı kültürel ve sosyo-ekonomik geçmişe sahip çalışanın katıldığı ikiyüzü aşkın Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Kültürel Çeşitlilik, katılımcılık ve Çoğulcu Yönetim atölyesi, semineri ve konuşması yaptı.
Celkan, Sabancı Üniversitesi’nin lise öğretmenlerinin toplumsal cinsiyet farkındalığını arttırmaya yönelik “Mor Sertifika” programının ve Kadın Çalışmaları bölümünün “Cins Adımlar: Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Turları” programının performatif hikaye yazımı ve anlatıcılığı atölyelerinin eğitmenlerindendir.
Ebru Nihan Celkan 2019 yılında Akademie Schloss Solitude – Stuttgart tarafından her yıl beş kişiye sağlanan çalışmalarında insan hakları ve ifade hürriyetini merkeze alan sanat yaratıcılarına sunulan Jean-Jacques Rousseau bursuna hak kazanmıştır.
Stuttgart’da bulunduğu sürede “Tarihle Etkileşim” festivali kapsamında Anlatılmamış Hikayeler: Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri projesini tasarladı ve hayata geçirdi.
İstanbul’da ikamet eden Celkan, Türkiye’nin ve Almanya’nın farklı şehirlerinde tiyatro ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Kültürel Çeşitlilik çalışmalarını insanlarla paylaşmaya devam etmektedir.
DAHA AZ GÖSTER
X