Bilet fiyatları aşırı pahalı. Zorlu yerine başka bir sahnede oynanmasını bekleyeceğim.
Samuel Beckett’in yazdığı “Godot’yu Beklerken” Absürd ve Kara Komedi türünde en ünlü tiyatro oyunlarından birisidir. Felsefik öğelerin ağır bastığı bu oyunu Tiyatro dünyasının emektarları, yönetmenleri, oyuncuları çok severken, çoğu klasik tiyatro seyircisi ise maalesef Felsefeye uzak olduklarından ve verilen mesajlardan bir şey anlamadıklarından bu oyunu sevemez.
Hiç unutmam, bu oyunu yıllar önce yine Şehir Tiyatrolarında G.O.Paşa sahnesinde izlemiştik. Yanımdaki arkadaş, ki tiyatroyu çok sever, hayatında yarısında çıktığım tek oyundu demişti. Ben ikinci perdeyi de izlemiştim. Ama maalesef değişen bir şey olmamış ve oyundan zevk alamamıştım. Bu tip distopik veya ütopik oyunların seyirci tarafında bir karşılığı yok maalesef.
Yugoslav yazar Bulatoviç’in “Godot Geldi” oyunu ise o ünlü oyunun devamı niteliğinde kurgulanmış. Godot gelseydi devamında ne olurdu ? sorusuna yanıt aranmış. Ana oyun kadar sıkıcı ve anlaşılmaz olmasa da yine felsefik öğelerin ağır bastığı vasat bir oyun. Seyirci zevk alamıyor sonuçta. Günümüz siyasi yapısına ve ekonomik şartlarına sık sık yapılan göndermeler oyunu kurtaramıyor.
Oyuncu seçimleri sıkıntılı. Şüphesiz oyunun en anlamsız ve olmayan yönü 2 ana karakterden birisi olan “Vladimir” rolüne bir kadın sanatçının seçilmesi olmuş. Neden böyle bir şey yapılmış anlamak çok güç ! Hiç ama hiç olmamış. Meriç Benlioğlu’nun erkeğe benzemek için yaptığı mimik ve hareketler o kadar antipatik ve yapay ki ! Şehir tiyatroları kadrosunda bu oyunu oynayabilecek çok arkadaş var. Diğer oyunculuklar içinde ise şüphesiz Godot rolünde Can Başak son derece başarılı. Özellikle ses hakimiyeti mükemmel.
Dekor ve Kostümler mükemmel. Zaten oyuna verdiğim puanın büyük kısmını bu bölümler kapsıyor. Vladimir ile Estragon’un kostümleri olağanüstü başarılı. Bataklık ve ıssız kimsesiz bölge, telgraf telefon direkleri ile çok iyi resmedilmiş. Keza makyajlarda yine başarılı.
Felsefeyi seviyorsanız veya absürd distopik oyun izlemeyi seviyorsanız bu oyunu elbette kaçırmayın, izleyin. Ama bu konulara yabancı iseniz kesinlikle oyunu izlemenize gerek yok, sizin için vakit kaybı olur.
"Şehir Tiyatroları Krallığı"nda çürüyen bir şeyler (mi) var... ?
Son dönem oyunların metinleri -ilginç şekilde- zayıf... bu oyunlardan bazısı oyunculuklardan (ya da oyuncuların bireysel yeteneklerinden), bir diğeri dekordan, öbürü ışıktan falan beğeni alıyor.. ama toptan bir beğeniye pek rastlanılmıyor... Dramaturji diye bir süreç işlemiyor mu İBŞT'de?
Aşık Shakespeare / Çolpan İlhan & Sadri Alışık Tiyatrosu