-
bazı yorumlardaki hakeret dili hiç hoş değil. tiyatron seyircisi daha entellektüel olmalı, daha medeni olmalı daha naif olmalı, bu dil bizim dilimiz olmamalı.Bu yorumları yapanların gerçek tiyatro seyircisi olduğuna inanmak zor. Oyun için iyi şeyler yazmaya çekiniyor insan bunları okuyunca. Ama belliki tiyatro kültüründen uzak bir kesim. Ben oyunu çok beğendim, Beyaz ana renktir oyunun ışıklarıyla o beyaz bir çok renge büründü. Biri kefen gibi demiş ne garip hiç anlamamış. Yönetmen divan edebiyatı örneklerini yazarın aksine çok edepli kullanmış, yazar gibi kullansa neler yazarlardı ama romanı okumayanlar okumadan sallamışlar.Kafesler ve kullanımı çok farklıydı. Beklenenin aksine geleneksel oyun diye, cumbalı evler konmamıştı daha güncel ama gündelik değildi, şarkılar ve müzikler harikaydı oyuncuların emeğine sağlık Arda Aydın'ın final öncesi şarkısı muhteşemdi her şeyiyle. Finalde solan tümden ayaktaydı Allah'tan salondaki seyirciler olarak buradaki bazı yorum yapanlardan daha iyi anladık diyebilirim.Şu hırpani,rezil dili ve tarzı bırakın. Edebiyat eserinde edebi kullanmayı öğrenin
-
evinde saatlerce ucuz, basit dizileri seyredenler tiyatronun uzunluğundan şikayet ediyor. Bir tiyatro oyununun daha edebi bir tarz ve dille eleştirilmesi gerekir, ve içeriğinin dolu olması, aydınlatıcı olması gerekir.Aslında site yönetimi böylesine aşağılayaıcı yazılara izin vermemeli bir tiyatro sitesine yakışmıyor. Oyuna gelince, romanın dönemiyle bu gün arasında dekor ve müziklerle kurulan bağlantıyı beğendim.Oyunculuklar üst düzeydi.Bazı durumları romanda anlatmak kolaydır, ama sahneye taşımak zor iştir, yönetmen bunu akıllıca çözmüş.Romanda fazla antipatik ve tutucu Bayan Ziklas'ı iyi yumuşatmış. Yazarın deyimiyle Bayan Ziklas romanda kızı için kocasına, " bir Türkle evleneceğine ölsün daha iyi " der yönetmen buraları oldukça ironik çözmüş.sıradışı bir müzikal oyundu süresi bizi rahatsız etmedi.
-
Ahmet Mithat dönem itibarıyla batılılaşmayı en çok kullanan romancılardan. Dili ustaca kullanan bir yazar, Tiyatro uyarlaması oldukça başarılı, müzikal olması ayrı bir keyif katmış, gençler çok başarılı.Roman tipleri başarılı bir şekilde sahneye yansıtılmış.Konu itibariyle dönemin ruhunu ve hayatını yansıtıyor. Bir edebiyat öğretmeni olarak yorum yapan genç arkadaşların bilgi ve kültürle değil çala kalem bir uslupla yazmaları ve kullandıkları ucuz dil kültür alanı diline yakışmamış diyebilirim. Sanki tiyatro seyircisi dili değil gibi.Belliki eseri ve yazarı bilmeden yazmışlar
-
Oyun uzun ve sonu belli ama bunlara rağmen sıkmadan izleten bir oyun. Basit sahne tasarımını beğendim. Vermek istediği fikri gayet güzel veriyor. Müzikler,danslar gayet keyifli eğlenceli. Arap bacının sahneleri daha bir eğlenceli.
-
Oldukça uzun bir müzikal ve verilen emeği gerçekten hissedebiliyorsunuz izlerken. Tanıdık yüzler görmek hoştu, sesler de danslar da iyiydi. Şehir Tiyatroları'ndaki en iyi müzikallerden biri diyebilirim.
Felatun Bey İle Rakım Efendi / İstanbul Şehir Tiyatroları