Benim için oyunun puanı 6 fakat Oyun Atölyesi’nin her zaman ek bir kanaat notu vardır.
Daha önce tiyatrodan sinemaya uyarlanan, ya da sahnede izlendikten sonra TV’de izlenen gösteriler ile ilgili, aynı tadı vermediği yorumunu yapmıştım. Örneğin Testosteron ve Alice Harikalar Diyarı’nda gibi. Şimdi buna bir yenisini ekliyorum. Popüler bir kitabın tiyatro uyarlamasına da gitmek aynı tadı vermiyor.
Oyunda birkaç sıkıntı var. Birincisi karakterlerin ayırt edilememesi. Kim domuz, kim at, kim keçi belli olmuyor. Karakterleri bilmesem ayırt edemem. Ellerde tek toynak, çift toynak detayını sadece baytarlar fark edebilir diyebilirim.
Ayrıca anlatım dili bana aşırı edebi geldi. Oyun Atölyesi’nde genel olarak birçok oyuna eklenen mizahi dil, hatta bazen sokak ağzı, oyunlara ayrı bir hava katardı. Bu oyunda bunu göremedim.
Oyun boyunca eğik durma, parmak ucunda yürüme ve hareket tasarımları afedersiniz ama bazı oyuncuları bedensel engeli var gibi göstermiş. Snowball karakteri hiç olmamış. Çok oyunculu oyunlar bütçeler nedeniyle her zaman risklidir.
Gelelim oyunun iyi yönlerine. Ne olursa olsun, Hayvan Çiftliği güzel hikâye. İzlemesi keyifli. Sahne ve ışık başarılıydı.
Afişinde Muharrem Özcan’ın adını gördüğüm oyuna gözüm kapalı giderim. Oyunculuğu o kadar iyi ki gerçekten kendisine canlandırdığı karakter yüzünden bir süre sinir olabiliyorsunuz. Aylin Kontente’yi ikinci kez izleme fırsatı buldum. Tatlılığı, sahne enerjisi oyunu ayakta tutuyor. Bir alkışı da ilk kez izlediğim Umut Temizaş, Boxer karakteriyle hak ediyor.
Gidilir mi? Gidilir. Beklentiyi yüksek tutmazsanız, keyif alırsınız.
Kitabı okuyan ve kitabın felsefesini anlayan biri için oyun çok boş görünür.
İzlerken, oyunun felsefenin anlaşılmadığını düşündüm ve metnin anlattığı sistemin günümüz gerçekleriyle bağdaştırmak da çok zor ne yazık ki.. İzlerken bir eksiklik olduğunu hissettiriyor. Benjamin "değişen hiç bir şey yok/olmayacak" diyor sanırım metni bu düzleme oturtulmuş. Oyunun sonu da başka bir isyan ile bitmesinin nedeni de bu. Belki de bu sefer atlar iktidara gelecek ve kendi sistemlerini yaratacaklar, bilmiyoruz. Ama her isyan arkasında bir değişim, bir oluşum bırakır.. Her isyan salt kötü değildir. Oyun da ise sanki her devrim aynıdır değişen bir şey olmayacağı yönünde bir algı yaratıyor. Ama gerçek dünyada öyle değil.
Bence oyunun felsefesinin, kurgusunun çok iyi çalışılmadığını düşünüyorum. Teşekküler, emeklerinize sağlık.
Hayvan Çiftliği / Oyun Atölyesi