Enigma Varyasyonları… Edward Elgar’ın 1898-1899 arasında bestelediği, 14 varyasyondan oluşan eserdeki parçalar, bestecinin “içinde resmettiği dostları”nın birer ifadesidir ve her bölüm, öznesinin kişiliğine dair genel bir izlenim aktarır.
Bir adada inzivaya çekilmiş Nobel Ödüllü yazar Abel Znorko, röportaj için gelen gazeteci Erik Larsen ile tanıştıktan sonra beklenmedik sırlar ortaya çıkar. Orada olmayan bir başka karakteri, tıpkı Edward Elgar gibi kendilerince resmetmeye başlarlar. Bilinenler değiştikçe, tıpkı değişen varyasyonlar gibi, karakterler de başka duygulara bürünmeye ve değişmeye başladıkça, seyirci de başka bir müziğe ayak uydurmaya başlıyor.
Sokrat'ın savunmasını okuyanlar, okumayanlar... Sokrat'ı, onu yargılayanların dilinden dinliyoruz oyunda. Sokrat yok ortada ama sanki oradaymış, az önce yargılanmış gibi hissettiriyor oyun ve oyuncular. Tekrar izlenecek oyunlardan.
Melville'in eserini okuyanlar için ayrı, okumayanlar için ayrı bir bir tat verecek. Uyarlama, eseri tek kişilik bir oyuna harika oturtmuş. Öyle ki, eseri daha önce okumayanlar da Bertleby'yi tanıyabilecek. Reyhan Hanım'ın oyunculuğu, özellikle duygu değişimleri ve geçişlerde müthiş. Kaçırılmaması gereken bir Baküs oyunu.
Enigma Varyasyonları / Feyk Sahne