Gerçekten çok güzel bir oyundu. İşlenen hikaye farklı ve etkileyiciydi. Metin kadar oyunculukların da buna büyük katkısı vardı. Hem Çağrı Işık hem de Yeşeren Başak Beyaz kariyerinin başında olmasına rağmen çok iyi performans sergilediler. Bütün ekibin ellerine sağlık, bir sonraki oyunlarını merakla bekliyorum.
Konsesnsus yeni bir tiyatro grubu, Kalana Dair de sahneye koydukları ilk yetişkin oyunu. (Grubun Masalını Arayan Prens isimli bir de çocuk oyunu var) Oyuncular Çağrı Işık ve Yeşeren Başak Beyaz'ın da sahnedeki ilk işleri. Yani aslında seyirci açısından bilinmeyen bir kutu. Ben de, beni yeni ekipler ve gençlerle tanıştıran bu tip oyunlara, sıfır beklentiyle gitmeyi çok seviyorum. Şansıma ne çıkarsa artık. Bu akşam da çiçek gibi bir oyuna denk geldim.
Oyun eski bir apartmana taşınan, tanınmış karikatürist Muzaffer hakkında. Muzaffer taşınma esnasında annesinden kalan bir takım notlar ve karalamalar bulur. Annesinin, aynı zamanda kendisinin de geçmişiyle böyle beklenmedik şekilde karşılaşması onun ruh halini etkiler. Kafasını karıştırır. Evine yemeğe çağırdığı kendisine hayran komşusunu ağırlarken, geçmiş, bu gün, gerçek, hayal birbirine karışır. Zaman, mekan, hayat geçişleriyle hem notlar ışığında annesinin geçmişine gideriz, hem de Muzaffer'in hayatına odaklanırız. Seyirci açısından her şey bir sis perdesinin ardındadır. İzlediğimiz hikayenin ne kadarı gerçek, ne kadarı hayaldir, Muzaffer deliliğe giden yolun ince çizgilerle çizilmiş sınırlarının etrafında mı gezmektedir, bu bir yaratma sancısı mıdır yoksa gerçeklerden kopuş mudur gibi sorularının cevabını bulmak da seyirciye kalır.
Oyunu genel olarak başarılı buldum ve keyifle izledim. Zaman, mekan, karakter, hayal geçişlerine rağmen oyunu kopmadan takip edebildim. Celil Yüce ve Yiğit Cesaret'in başarılı ışık tasarımı değişiklilerin seyirciye aktarılmasında en önemli etkendi.
Sahnede başarılı iki genç oyuncu vardı. Özellikle huzursuz, kafası karışık Muzaffer'i oynayan Çağrı Işık'ın oyunculuğu etkileyiciydi. Oynadığı karakterin gel gitli yapısını başarıyla seyirciye aktardı.
Oyunun yönetmeni aynı zaman da yazarı da olan Furkan Güleç. Kalana Dair yazarın da sahnelerdeki ilk oyunu. Hem metni hem de merak duygusunun yüksek tutulduğu rejisini başarılı buldum.
Dönem ruhunu yansıtan dekor ve kostüm tasarımı Elçin Baştaymaz, müzik Doruk Er tarafından yapılmış.
Gençler güzel bir iş çıkarmışlar. Yolları açık, alkışları bol olsun.
Tiyatro izlemeyi seven birisi olarak tek kelimeyle muhteşemdi oyuncular oynamadı resmen yaşadı. Çok etkilendim. Oyunun konusu da ilgi çekiciydi izleyenlerin hayranlıkla salondan ayrıldığı bir oyundu mutlaka izlenmesi gerek emeği geçen herkese teşekkür ederim
Kalana Dair / Konsensus