Oyunu çok ama çok beğendim. Hayatımda hiçbir oyunda bu kadar gerilmedim diyebilirim. Aşağıda yazacaklarıma rağmen oyundan gerçekten çok etkilendim. Ama yine de yerden yere vurasım var nedense. Polis güzellemesi izlemiş gibi hissetmeseydim 9 değil 10 verirdim.
Öncelikle bu ekip bir araya gelip "emniyet kurumu güzellemesi yapalım" dese bu oyundan daha başarılı bir şey üretemezlerdi sanırım. Hukuksuzluğun, işkencenin, cezasızlığın kol gezdiği bir ülkedeyiz (Yani haberleri takip edince bana öyle geliyor). 4 polis karakterin 4'ü de maşallah özünde çok iyi insanlar. Bir zanlı iki kez dayak yiyor ama bu sanki bir mizah öğesi ve aslında zaten hakediyor. Döven polisler ise aslında büyük travmalar yaşıyorlar. O yüzden onları da anlamak lazım. Hepsi yardımsever hepsi babacan hepsinin derdi tasası ayrı. Onca sinir harbi, travma, küfür ama Çehov'u ağlatmak istercesine patlamayan bir silah. Olacak iş mi? Gerçekçilikle bu kadar derdi olan bir yazar/yönetmen nasıl bu polislerin arasına bir tane de kötü polis koymaz? "Kötü insan yoktur" mu yoksa? Özcü değilim ama bu memlekette hiç inanmam.
Oyun, Türk yazarların oyunlarında neden karakterler ancak monologla kendini anlatabiliyor bunun üzerine düşünmeme sebep oldu. Diyalog yoluyla gelişen karakterler, hikayeler görmüyoruz. Monologlarla kuruluyor oyun çatısı hep. Bu oyunda da karakterler monologlarının gücüne oranla bizi etkileyebiliyor ancak.
Kulaklıkla izlemenin etkisi ne oluyor anlamadım. Bende gerçeklik hissini arttırmadı. Hatta oyunu her küfürde ayağından gıdıklanmışçasına gülen bir seyirci grubuyla izliyorsanız gerçeklik algınızı daha da azaltıyor bence. Ayrıca izlediğim şeyin tiyatro olduğunun her zaman farkındayım. Kulaklıkla bu farkındalık eksilecek mi? Eğer yazar/yönetmenin aşırı gerçekçi bir hikaye anlatıcılığı arayışı varsa o zaman Aziz karakteri neden 9 ay bekledi, hiçbir girişimde bulunmadı da tam eski karısı gitmeden önceki gece arkadaşına ulaşabildi ve o arkadaş da eski karısının bir gün sonra gideceğini Aziz'e yumurtlayıverdi? Serkan Keskin'in oynadığı polis karakteri 6 yıldır böyle miydi? 6 yıl boyunca o şekilde emniyetin içinde nasıl barınabilir? Üstelik silahlı bir polis olarak?
Oyunun ikili denkleminde bir perde çok zayıf kalıyor. Oyunda iki farklı perdeyi, ikiye bölünmüş seyirci farklı sırayla izliyor. Zekice bir kurgu ancak matematiği iyi kurulmamış. Sanıyorsunuz ki diğer perdeyi izleyince tamamlanacak bir çok şey. Ancak Okan Yalabık ve Settar Tanrıöğen'in olduğu kısımla - bu kısma 2. kısım diyelim- tamamlarsanız oyunu öyle olmuyor. Çünkü o kısım çok zayıf. Ve aslında ikinci perde olarak tamamladığı hiçbir boşluk yok. Tam tersi olursa belki o matematik sizi daha fazla etkileyebilir (Yani ilk önce benim 2. kısım dediğim kısmı izlerseniz). 2. kısımda hiç gereği olmayan bir video izliyorsunuz uzunca bir süre. Oyuna hiçbir şey katmayan bir video. Sadece matematik iyi kurulamadığı için mecburen izlediğimiz bir video. Bu kısmın karakterlerini Okan Yalabık ve Settar Tanrıöğen oynuyor. Maalesef hiç derinlikli kurulmamış bu iki karakter. Aziz karakterinin aşkına da o aşkın bitme sebebine de inanmıyorsunuz. Komiser karakterinin işlevi de belirsiz.
1. kısımda Serkan Keskin'in oynadığı karakter son derece etkileyici. Serkan Keskin'in oyunculuğu da öyle. Ama neden 6 sene geçmiş bu travmanın üzerinden? Yani 2 ay önce olmuş olsa daha çok inanırdık. 6 sene boyunca bu şekilde davranan bir polisin silahı sanırım 600 kez ateş ederdi :) Öner Erkan'ın karakteri de iyi kurulmuştu ve oyunculuğu da muazzam. Ödülleri toplaması lazım. Alican Yücesoy'un oynadığı karakter de çok zayıftı buna rağmen Alican Yücesoy'un ne kadar iyi bir oyuncu olduğunu keşfetmemek için kör olmak lazım. Fatih Artman'ı ilk kez izledim ve çok beğendim. Defne Kayalar'ın oynadığı karakterin hikayesi de çok zayıftı. Erkeklerin, suçun, cezanın ve silahların dünyasında, erkek bir yazarın kaleminden oyuna düşme şanssızlığı yaşadığı için sanırım.
Galiba gerçekçilikle bu kadar takık olunca dekor, ışık, kostümde yaratıcılığa çok alan kalmıyor. O yüzden pek bir yorum yapamıyorum. Yine de bir karakolda o hastane sterilliğinden çok daha fazla detay var.
Dünyada Karşılaşmış Gibi / KREK