Eskilerin deyimi doğruymuş: Tedbil-i mekânda ferahlık varmış. Bil(e)mem Bursalı ve Eskişehirli tiyatroseverler İstanbul Şehir ve Bakırköy Belediye tiyatrolarından giden oyunları sevmiş midir? Naçizane bilebildiğim ya da gözlemleyebildiğim kadarıyla Bursa Nilüfer Belediyesi Kent Tiyatrosu'ndan gelen Hayalî'nin Hayali, Yangınlar ve Eskişehir Belediye Tiyatrosu'ndan gelen Maskeliler oyunları 2019-2020 sezonunda ödenekli tiyatrolardan izlediğim en iyi oyunlardı. Oyun öncesinde Taksim'de 14 Mart'a kadar sergilenecek "matematiğin gözünden HAYAL-ET" sergisinden hemen sonra bu oyunu izlemek çok hoş bir tesadüf oldu. Aile bireylerin konumlarını çokgen köşeleri- kenarları üzerinden anlatılması ve oyunun sürprizinin "bir önerme" üzerinden sorgulanması matematiğin izlerini bir tiyatro oyununda görmek adına beni mutlu etti. Cem Yılmazer imzalı simetrik dekoru ve şiirsel metni özellikle çok sevdiğimi -beğendiğimi belirtmeliyim. Oyuncu kadrosu hemen hemen Hayalî'nin Hayali ile aynıydı, genç-yetenekli bir ekip birbirinden rol çalmadan gayet uyumlu ekip ruhu ile performanslarını sergilediler..Oyunu teknik olarak değerlendirecek düzeyde görmüyorum kendimi ama oyun sırasında önümdeki 3 kişi oyun sırasında hiç utanmadan sıkılmadan eğlenerek değerlendirmelerini özellikle arkadaki izleyicilerin dikkatini bozacak şekilde yaptılar ki artık insanları uyarmaktan ya da ters ters bakmaktan usandım bıktım. Eğer tiyatro sezonunda yolum Nilüfer ilçesine düşerse, mutlaka ve mutlaka bu güzel ekibi yuvalarında izlemek isterim. Sadece İstanbul değil , memleketin en uzak köşelerine turne yapmaları dileğiyle, canı gönülden başarılarının sürekliliğini diliyorum.
Öncelikle bu 'konuk oyun' uygulamasından dolayı İBB Şehir Tiyatroları yetkililerine çok teşekkürler! Bu konuk grupla tanışmam, önceki sezon Bursa'da, Bertolt Brecht'in en başat eserlerinden biri olan "3. Reich'ın Korku ve Sefaleti" oyunu ile olmuş; ekibi ve oyunu çok beğenmiştim.
"YANGINLAR", Lübnan doğumlu yazar Wajdi Mouawad'ın "Vaatlerin Kanı" adlı dörtlemesinin ikincisi (birincisi olan 'KIYI', Moda Sahne'de sahneleniyor) olan oyun ilk kez 2003'de sahnelenmiş olmasına rağmen maattessüf güncelliğini koruyan bir dram olmaya devam ediyor.
Girişteki kadın-erkek birleşmesini ve çocuğun doğumunu yansıtan dans koreografisi, müzikleri, oyunculukları ve hele finali; bir klasik müzik eserindeki 'kreşendo' misali yükselen duygular ve anne 'Nawal'ın herkesi ağlatan tiradı ile tek kelimeyle "MUHTEŞEM"di.
İki perde ve toplamda 110 (53 57) dakikalık bu oyunu naçizane herkese tavsiye ederim, lütfen ne yapıp edin ve fakat ka-çır-ma-yın!
Puanım: 9/10
Alyoşa / İstanbul Devlet Tiyatrosu