Oyunu ara sahnede izleme fırsatı buldum. Oyun Cahit Sıtkı Tarancı’nın “Haydi Abbas Vakit Tamam” şiirinin öyküsü. Diyarbakır’ın Pirinççizadeler ailesinden olan, edebiyatımızın en güçlü kalemlerinden Cahit Sıtkı iyi bir eğitim alır ve çeşitli gazetelerde, dergilerde öyküler, şiirler yazar. Eğitim için gittiği Fransa’dan, 2. Dünya Savaşı’nın çıkmasıyla geri döndüğünde Ege’nin küçük kentlerinden birinde askerliğini yapar. Ünlü “Haydi Abbas” şiiri, işte bu askerlik döneminin belki de en güzel ürünüdür.
Oyunun aynı zamanda yazarı olan oyuncusu Şükrü Veysel Alankaya, yazarın şiirinin çıkış öyküsünü alıp bir tiyatro oyunu olarak uyarlamış. Ne iyi etmiş. Yazarın subay olarak askerliğini yaparken tanıştığı emir eri “Abbas” karakterinin o naif öyküsünü o kadar güzel yansıtmış ki, etkilenmemek elde değil. Tebrik ediyorum.
Sadece oyunun dekorunda arkadaki muşambadan yapılmış manzara görseline gerek var mı diye sorguladım. Bütün atmosferi bozuyordu. Sadece bavulları ile çıkıp oynayan bir oyuncu bana yeterli geldi. Şükrü Veysel bey çok samimi sadece oyun yeni olduğu için daha pişecektir diye düşündüm bazı yerler çok hızlı geçiyor. Bazı anlara takıldım ama dediğim gibi 2. Oyunu izlediğimi öğrendim. Bence görülmeli!
Not: lütfen ışık odası dikkatli olsun bütün fısıldaşmalar salonun içinden duyuldu!
Vakit Tamam Abbas / Oyun İşleri