oyunu beğenmemiş olabilirsiniz ama bu son yaşadığınız olayın oyun veya oyuncularla alakası olduğunu sanmıyorum.
Modern zamanlara atılmış sert bir tokata benziyor. İnsanlığı, sanatı ve sanatçıları uyandırıp kendine getirmelik!
Alışılagelmiş tiyatronun çok ötesinde olmuş.
Sanki eski İstanbul'da masal anlatan dervişler sahneye çıkıp performans gösterisi yapıyorlar da onlarla birlikte zaman ve mekan algısını ortadan kaldıran büyülü bir ayine katılarak yerden yükselip alemi seyrediyormuş gibi hissediyorsunuz.
Ney, kopuz, dombra, harplar, davullar, hokkabazlar eşliğinde Dede Korkut masalları anlatılıyor. Bir kadın, bir anne, bir anneanne aklımızı alıyor sanki, heyecandan heyecana sürüklüyor, tek tek kalplerimize dokunup, 'bir'liyor ♥️
Almış oldukları ödülleri fazlasıyla hak ediyorlar. Yolunuz açık olsun.
Bir oyuna giderken kafanızda belli beklentiler vardır. Bazı oyunlar bu beklentileri karşılarken, bazıları karşılayamaz. Bazıları ise tüm beklentilerinizi yıkar. Bu oyunu izleme deneyimim benim için böyle oldu. Beklentilerimi yıktı, aştı. Çeşit çeşit enstrümanlarla yapılan müzik, otantik dans, ışık oyunları, dekor, seyirciyle olan etkileşim, oyunun başı ve sonu… ve insanın kendi özüne giden bir yoldasınız artık. Kültürel tarihimizin nasıl kendi içimize doğru bir yolculuğa dönüştüğünü göreceksiniz. Türk kültürünün en sembolik değerlerinde biri olan sözlü gelenek ürünü “Dede Korkut” hikayelerini izlerken gelenekselin kucaklanmasına, köklere övgüye tanık olacaksınız. Masalın derleyeni, yöneteni ve aynı zamanda anlatanı olan Gökçe Kurt Elitez’in oyunculuğu, hayal gücünü ve bunu sahneye aktarış becerisini; müzik ve dans performansları için oyuncuları gönülden tebrik eder, ayakta alkışlarım. Sanatı ile mitolojimize bina olan bu masalın yaratıcısının kadın olması da kadının Türk mitolojisindeki güçlü yeri açısından da çok kayda değer bir dipnot. İzledikten sonra içinizde demlenmeye devam eden bu oyunu tiyatro severlerin, kültürel tarih severlerin ve bilhassa gençlerin mutlaka gitmelerini öneririm.
not: söyleyeceğim tek kötü yorum mecidiyeköy stüdyo sahne için olacak yetersiz havalandırması, arkadakilerin görememesi açısından çok keyifsiz bir salon..
Bir Nefes Dede Korkut / İstanbul Devlet Tiyatrosu