Ünlü Rus Yazar Maksim Gorki’nin asıl adı Aleksey Maksimoviç Peşkov’dur. Gorki Rusça’da “ACI” anlamına gelmekte olup, yazar çocukluğunda yaşamış olduğu zorluklar ve sıkıntılar nedeni ile hayatı boyunca GORKİ takma adını kullanmıştır. Çarlık rejiminin önemli bir muhalifi olarak Bolşevik devrimi için mücadele etmiş, Lenin’in yakın arkadaşı olmuştur. Ama devrim sonrası rejim ile yaşadığı görüş ayrılıkları sebebiyle sistemin dışında kalmıştır. En ünlü ve sevilen eseri ANA’dır.
Kaan Erkam’ın yazdığı kurgu tiyatro oyunu ise yukarıda yazdığım konuların hiçbirisi ile ilgili değil ! Ne Gorki’nin yaşamı ne fikirleri ne de yaşadığı dönemin gelişmeleri ele alınıyor. Gorki 1901 yılının Moskova’sında bir çatı katında çalışırken, komşusu olan güzel bir kadın evine zorla giriyor. Kadının zaten kendisini duvardaki bir delikten gizlice gözetlediğini öğreniyor. Çekici kadın Gorki’den sevgilisine mektup yazmasını isterken diğer yandan da onu taciz etmeye başlıyor. Tek perde ve 1 saat süren oyunun konusu, Kadının baskın ve ısrarcı karakter olduğu ilişkiler üzerine yapılan saptamalardan ibaret. Yani benim gibi aslında Gorki’nin hayatını, Bolşevik devrimi ile ilişkilerini ve düşüncelerini öğrenmek isteyenler için oyun koca bir hayal kırıklığı. Kadın erkek ilişkileri üzerine sıkça görmeye alıştığımız türden sıradan bir yapım.
Oyuncular Uğur Özbağı ve Almina Pilancıoğlu rollerinin hakkını vermişler. Dekor bir çatı katını andırıyor. Kıyafetler kesinlikle dönemi yansıtamamış, çok modern. Döneme uygun olmalıymış. Işık ve müzik desteği de zayıf.
Oyunun yüksek puanına ve sadece bu oyuna yorum yapmak / yüksek puan vermek için üye olmuş eş – dost – akraba görüşlerine inanmayın. Kadın erkek ilişkileri üzerine son derece sıradan, sıkıcı ve vasat bir oyun.
Gorki / Oda Tiyatrosu