The World Behind
"The World Behind" yerinden edilmişlerin bir göçünü, içsel ve dışsal yolculuğunu, yanlarında taşıdıklarını, katlandıklarını, geride bıraktıklarını, kalanları ele alan bir dans ve fiziksel tiyatro eseridir.
DEVAMI
Hikaye, geçiş halindeki, uçan veya düşen bedenler aracılığıyla anlatılır; bir son varsa, iki dünya arasında denge kuran ruhlar (biri ölmekte, diğeri doğmaya çabalıyor), belirsizliklerle dolu bir yola başlamak için defalarca yeniden yükselen varlıklar; ancak bu, umudun korkuya, insanlığın en iyisinin vahşetine karşı zaferini temsil edebilir. Ve ayak izlerimizin bizden öncekilerle karıştığı yerde, eski sığınakları, kendimizi korumak için inşa ettiğimiz ve hapishaneye dönüşen o sahte sığınakları geride bırakarak, bir ufuk, bir yanılsama, özgürlüğün belirsiz bir fikri arayışına çıkarız.
"Yıkıntıları resmediyorsam, bunu yıkıntı oldukları için değil, güzel oldukları için yaparım." Stig Dagerman
Bu eser, Lorca'nın da dediği gibi, insanın ruhunu görme, ona güneş ışığıyla dolu bir pencere gibi bakma girişimidir. Belki de bir şeyleri düzeltme, kırılanı onarma, ruhunu, şiirini yeniden kazanma girişimidir. Absürtlük içinde, kendimizi dünyada tanıma veya en azından gökyüzünün bir parçasını camda yansıdığını gören bir kuşun cama çarpması gibi ona çarpmak için son bir deneme.
Bu yolculuğa anlam katan umuttur; sahnede olan her şeye hayat veren, bu çalışmanın araştırması sırasında bulduğumuz, farklı biçimlerden, farklı yerlerden bizi çağıran bu nabızdır. Örneğin, 1993'te Gervasio Sánchez tarafından fotoğraflanan Saraybosna'nın yıkılmış kütüphanesinin içinden sızan ince bir ışık huzmesi gibi narin bir şeyde veya daha çok acı veren ama yine de aydınlatan bir şeyde, bombardımanlar arasındaki bir molada çocukların harabelerde oynadığını bir ekrandan görmek gibi. Bu umutta, galip gelmesini istediğimiz ve bizi "Arkadaki Dünya" ile belki de sadece bir rüya olan ama paylaşmak istediğimiz bir yere ulaşmaya zorlayan bir şey var.
Koreograf: Rolando Salamé
Koreograf yardımcısı: Lucas Morones
Dansçılar: Lucas Morones ve Rolando Salamé
Müzik: Passed over Trail (Raime), Join us (Maserati), You are memory (Message to the bears), De magnetiska slagfalten (1900).
Fotoğraf ve video: Javier Mosquera de la Vega
Kostüm: Zhan Yaun Hua
Ülke: İspanya
PE***E
PE***E, ilişkilerin karşılıklı bağımlılığına dair İstanbullu bir kara mizah. Performans, sosyal,
kültürel ve fiziksel gerilimler gibi çeşitli tansiyonlarla oynuyor. Koreografik ve mizahi bir
mercekten, bizi deliliğin eşiğine getiren ama bir türlü vazgeçemediğimiz (toksik)
ilişkilenmelerin paradoksunu araştırıyor. İnsan ilişkilerinin çıldırtıcı ama kaçınılmaz
bağımlılığını bedenselleştirerek, dualiteyi, çatışmayı ve bireyin iç mücadelesini ele alıyor.
Açılımı "people" (insanlar) olan ve küfür gibi stilize edilen başlık, bireyin duygusal
dünyasında yankılanan, insana dair isyanı yansıtıyor.
PE***E, kendi arkadaşlığımızın sevgi-nefret dinamiklerinden ilham alıyor ve onları radikal bir şekilde toksik ilişkilere ve bağlantılara doğru genişletiyor. Performans, sosyal, kültürel ve fiziksel gerilim gibi çeşitli gerilimlerle oynuyor. Koreografik ve mizahi bir bakış açısıyla, sizi deliliğin eşiğine sürükleyen ancak vazgeçilmez kalan birinin paradoksunu araştırıyor. İnsan ilişkilerinin çıldırtıcı ama kaçınılmaz karşılıklı bağımlılığını somutlaştırarak, ikiliği, çatışmayı ve kişinin kendi içindeki mücadeleyi tasvir ediyor. Küfür olarak stilize edilen başlık, bu karşılıklı bağımlılık paradoksunun altını çiziyor.
Birlikte Üretim ve Performans: Aslı Melisa Uzun, Ufuk Fakıoğlu
*PE***E için Gizem Aksu’nun ürettiği bir kısım ile
Müzik: - OPR / Viol -Gesaffelstein, Body&Soul- teddy
DAHA AZ GÖSTER