Kırkın üstünde yazar iyi ya da kötü oyunu kendine göre uyarladı. Shakespeare “Yanlışlıklar Komedyası” dedi, Moliere “Amphitryon” ismine sadık kaldı, Girodoux ise, “ Amphitryon 38” adıyla kendinden önce 37 yazarın oyunu uyarladığını belirtti
DEVAMI. İkinci perdenin büyük bir bölümü tarihin karanlığı içinde yok olup gittiğinden, herkes boşlukları kendine göre doldurdu. “Amphitryon” adlı oyunda Plautus’akadar uzanan eski bir konu, “aldatılan koca-aldatmasına karşın suçsuz kadın” teması işlenir.
Haldun Dormen'in Plautus'un ‘‘Amphitryon’’ isimli oyunundan esinlenerek yazdığı ‘‘Nerde Kalmıştık/Amphitryon 2000’’ isimli müzikalde, komutan Amphitryon, kölesi Sosios'u alıp savaşa gider. Karısı Alkmene evde yalnız kalmıştır. Bunu fırsat bilen Tanrı Zeus, oğlu Hermes'i alıp dünyaya iner ve çok beğendiği Alkmene'ylebirlikte olur. Bu yüzden de kendisi, komutan Amphitryon kılığına, oğlu Hermes'i de Sosios kılığına sokarak bir oyuna başlar. Alkmene ve Sosios'un karısı Bromia hiçbir şeyin farkına varmaz. Ama bir gün önce Sosios, sonra da Amphitryon geri dönünce işler iyice karışır. Her iki taraf da kendini ispatlamaya çalışırken, Zeus'un karısı Hera ve oyunun yazarı Plautus da ortaya çıkar ve oyuna hep birlikte bir final aranmaya başlanır.
Haldun Dormen’nin yazdığı “Amphitryon 2000” tiyatro oyunu günümüze uyarlanarak Sn. Ümit Çırak rejisiyle yeniden Tomurcuk Vakfı Öğrencileri ve Sahne3 tiyatrosu oyuncuları ile birlikte tek perde olarak sahnelenmiştir.
Tomurcuk Vakfı, özel çocuk ve gençlerin aileleri tarafından 2010 yılında kurulmuştur. O günden bu yana özel bireylerin rehabilitasyonu, üretime katılabilmeleri ve sosyal yaşamda daha fazla yer almaları adına çalışmalar yapmaktadır.
Bu oyun, sosyal sorumluluk anlayışı içinde engelli- engelsiz birlikte üretmek, birlikte aynı yolu yürüyebilmeyi göstermek adına çok önemli bir çalışma.
Gösterinin geliri, vakıf çatısı altında olan 110 özel birey ve aramıza katılacak yeni Tomurcukların geleceği adına kullanılacaktır.
Sosyal Sorumluluk Projesinde bizlere desteklerini esirgemeyen Sahne3 tiyatrosu oyuncuları ve Sn. Ümit Çırak’a teşekkürlerimizle..
Sernur Karagöz / Tomurcuk Vakfı Başkanı
Sanat engel tanımaz.
Oyuncular, oynadıkları her rolde insanı bir başka yapısı ile ele alır, irdeler ve onu ete kemiğe bürüyüp canlandırırlar. Çapkın bir erkek, güzelliği ile çevresini yöneten bir kadın, hileci bir siyasetçi, öfkeli bir asker, gücünün kibrine yenik düşmüş bir kral tarih boyunca oyunların ana karakterleri olmuş. Oyuncular insanın bu zaaflarını sahnede deneyimler ve gerçekleştirmeye çalışırlar. Unutulmamalı ki bu oyunların tamamı insani değerleri ön plana çıkarmayı hedefler. Öyleyse insanca yaşamamızın önündeki tek engel yaşadığımız sosyal yapı içerisindeki çarpıklıklardan kaynaklanır. Yaradılışımızdan gelen insanlığımızı bozmaz. O zaman diyebiliriz ki, sanat hiçbir engeli tanımadan güzel insanın peşine düşer. Tomurcuklar ile aynı sahneyi paylaşmak ben ve tüm Sahne 3 oyuncuları için ufuk açıcı bir deneyimdi. Kendilerine bize bu olanağı tanıdıkları için Tomurcuk Vakfına sonsuz teşekkür ederiz.
Ümit Çırak / Yönetmen
Koro ve Tebai Halkı: Arcan Dolu, Burcu Güzel Kahraman, Burcu Melis Yavuz, Cem Öztaşkın, Emre Duysal Doğu, Efe Öztaşkın, Gözde Güven, Jozi Abenhabip, Melisa Zeynep Şahin, Osman Burçin Dede, Öykü Öztürk, Özhan Kargı, Sabire Cansel Yılmaz, Sevilay Koç.
DAHA AZ GÖSTER