Fotoğrafçılığa 1920’de Resne Fotoğrafhanesi’nde karanlık odada Mehmet bey’in yanında çırak olarak başladı. 1925-26 döneminde İstanbul Muallim Mektebi’ni bitirerek, aynı okulda öğretmen olarak atandı. 1928 yılında gittiği Almanya’da Köln İş Muallim Mektebi ve Bonn Pedagoji Akademisi’nde okudu. Leica fotoğraf makinası satın alan ilk Türk oldu. 1932 yılında Türkiye’ye dönerek Ankara’da Gazi Terbiye Enstitüsü’ne Yazı, Grafik Sanatlar ve Fotoğrafi Öğretmeni olarak atandı ve otuz seneden fazla aynı ku
DEVAMIrumda çalışmaya, her yıl sergiler açmaya devam etti. Açılan Halkevleri’nde fotğraf amatörleriyle çalışmalar yaptı ve Ankara veya Türkiye çapında fotoğraf yarışmaları düzenlenmesine önayak oldu. Yurt içi ve yurt dışındaki yarışmalarda önemli dereceler (örneğin 1936 Almanya Olimpiyat fotoğraf yarışmasında ikincilik, 1950 Marshall fotoğraf yarışmasında birincilik, ikincilik ve üçüncülük) aldı, jürilik yaptı. Esas görevine ek olarak 1941 yılında Ankara Polis Enstitüsü’nde fotoğrafi öğretmenliği, 1943 yılında Basın-Yayın Umum Müdürlüğü’nde Foto Servisi Şefliği gibi görevler üstlendi. 1945’te Cilo dağları ve Reşko zirvesine tırmandı ve geniş bir fotoğraf arşivi oluşturdu. Safder Sürel ile birlikte Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek Profesyonel ve Amatörün Foto Dergisi’ni çıkardı. 1947’de “Foto Konuşmaları” adlı bir kitap çıkardı. 1950’de uzun süre başkanlığını yaptığı “Türkiye Amatör Foto Kulübü” - TAFK’ı ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı “Öğretici Filmler Merkezi”ni kurdu. 1955 yılında Adana’da Türkiye’deki ilk renkli fotoğraf sergisini açtı.
1956’da Ankara’da renkli fotoğraflarını Türkiye’nin ikinci renkli fotoğraf sergisinde sergiledi. 1958’de TAFK, “Fédération Internationale de l’Art Photographique” üyesi oldu. 1959 yılında onun girişim ve yardımlarıyla Trabzon Amatör Foto Klübü kuruldu. 1961’de İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü Yazı, Grafik Sanatlar ve Fotografi Öğretmeni olarak İstanbul’a yerleşince, 1949 yılında kurulmuş olan İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Klübü – İFSAK’a üye oldu, başkanlığa seçildi. 1950-1960 yıllarında Ankara, Manisa, Kayseri, Erzurum illerinde dağcılık kulüpleri kurulma girişimleri başladığı dönemlerde Dr. Bozkurt Ergör’ün 1962 yılında İstanbul’da “Türk Dağcılık 2 Kulübü” adı altında kurduğu ve 1972 yılına kadar varlığını sürdüren kulübün yönetiminde de bulunmuştur ve bu çalışmalar ülkemizde ilk özel dağcılık örgütlenmelerinin çekirdeğini oluşturmuştur. Türk fotoğrafının öncülerinden Şinasi Barutçu, yaşamı boyunca eğitmen, fotoğrafçı, sanatçı olarak büyük hizmetler vermiş; Türkiye’de ilk fotoğraf dergisi, ilk fotoğraf kulübü, ilk renkli fotoğraf sergisi onun tarafından gerçekleştirilmiştir. Şinasi Barutçu, Fotogen – Fotoğraf Sanatı Derneği ‘nin geleneksel hale gelen “Şinasi Barutçu Fotoğraf Kupası” etkinliğiyle her sene anılmakta ve yaratıcı ruhu yaşatılmaya çalışılmaktadır.
DAHA AZ GÖSTER