Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi, "Yitik İmparatorluğu Resmetmek: İtalyan Merceğinden Anadolu'daki Bizans Sanatı, 19602000" sergisiyle Bizans araştırmalarının tarihine ışık tutmayı amaçlıyor. Koç Üniversitesi ANAMED ve Sapienza Üniversitesi işbirliğiyle hazırlanan sergi, İtalyan akademisyenler tarafından Anadolu'd
DEVAMIa yarım asırdır yürütülen araştırmalara odaklanıyor. Sergi, İtalyan araştırmacıların Anadolu'nun dört bir köşesinde Bizans'ın izlerini takip etmelerine ve kimi ilk kez araştırmalara konu edilmiş Bizans anıtları üzerine incelemelerine odaklanıyor. Bu sergi Roma'daki Sapienza Üniversitesi'nin Bizans Sanatı Tarihi Dokümantasyon Merkezi'nden fotoğraf ve arşiv materyallerini Beyoğlu'ndaki ANAMED'e taşıyor. Sergide, Roma'dan Doğu'ya uzanan tarihi güzergâh izlenerek yitik bir imparatorluğun parçaları yeniden keşfedilip, sanat tarihi çalışmaları ışığında bir araya getiriliyor. Sergi, İtalyan sanat tarihçilerinin, Anadolu'daki Bizans sanatı araştırmasına sağladığı katkıya genel bir bakış sunuyor. Ayrıca ziyaretçilere, yaklaşık 50 yıl boyunca toplanan arşivin yanı sıra bazıları kökten dönüşüme uğramış ve hatta tahrip olmuş anıt ve eserlerin hikâyesini de inceleme fırsatı veriliyor.
Sergiyle eş zamanlı olarak aynı başlıkla bir akademik yayın da İngilizce ve Türkçe olarak okurlarla buluşuyor. Editörlüğünü sergi küratörleri Livia Bevilacqua ve Giovanni Gasbarri'nin, çevirisini Yiğit Adam'ın üstlendiği kitap, Bevilacqua ve Gasbarri'nin yanı sıra, Alessandra Guiglia, Antonio Iacobini, Engin Akyürek, Claudia Barsanti, Andrea Paribeni, Enrico Zanini ve Lorenzo Riccardi'nin yazılarından oluşuyor. Araştırmacıların Anadolu'daki gezilerini konu alan kitabın ek bölümünde, birçoğu sergide yer alan fotoğrafa da yer veriyor.
DAHA AZ GÖSTER