Toprak bir kültürdür. Toprağı yalnızca beslenme, barınma, giyinme gibi temel ihtiyaçlar için kullanılan bir kaynak olarak görmemek gerekir. Edebiyat ve görsel sanatlardaki etkisiyle kültürün yerleşimi ve yaygınlaşmasında medeniyetler üzerinde etkisi olan bir güçtür. Doğa, mağara resimlerinden başlamak üzere, geçmişin bilgisini bize iletir
DEVAMI, sahip oldugˆumuz kültürel miras hakkında toprak ve topraktan gelen dogˆal boyar maddeler bize rehberlik eder.
Yapı Kredi Kültür Sanat’ta süren “Yeryüzü Halleri” sergisine eşlik eden “Yeryüzü Renkleri”; beş çiftçi ve beş tasarımcının, beş renk için bir araya gelip ürettiklerini ortaya koyuyor. Sergide toprak, hasadın kutlandığı, birlikte çalışırken nice hikâyelerin anlatıldığı bir sosyal alan olarak öne çıkıyor. Toprakla uğraşmak, bizleri farklı üretim alanlarıyla eş zamanlı hareket etmeye ve var olmaya davet eden, kapsayıcı bir sosyalleşmenin çağrısına dönüşüyor.
Sergide, küçük ölçekli üretim yapan çiftçiler ile tasarımcılar bir araya gelerek bu çağrıya cevap veriyor. İklim krizi karşısında toprağı ekip biçmeye olan adanmışlığa tutunarak üretmeye devam eden çiftçilerin renk paletlerine ışık tutuyor. Isırgan, mor soğan kabuğu, dut yaprağı, ceviz kabuğu ve nar kabuğu gibi boyar maddeler, tekstilin başlangıcı ve sürdürülmesi için yüzey ve renk olarak kullanılan toprağın vazgeçilmezliğini kanıtlıyor. Bu birliktelik, toprak kaybedildikçe yalnızca gıdamızı değil, kültürümüzü ve renklerimizi de kaybedeceğimizi gösteriyor; ziraat ve zanaatın yüzyıllardır işbirliği içinde olduğunu hatırlamak için bizi hareket almaya çağırıyor.
Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık tarafından hazırlanan ve Yapı Kredi Step’in destekleriyle hayata geçen sergi, dünya üzerinde ihtiyacımız olan değişim için atacağımız adımların birbiriyle bağlantısını ve birbirine olan etkisini göstermeyi amaçlıyor. Bir milyonu aşan üye sayısı ile “bir tercih çok şey değiştirir” diyerek sürdürülebilir adımlar atmanın önemini vurgulayan Yapı Kredi Step, kullanıcılarına sadece yol göstermekle kalmıyor, bu sergideki gibi, sürdürülebilirlik ekosisteminde faaliyet gösteren tüm paydaşlarına alan açacak disiplinler arası çalışmalara da imza atıyor.
Çiftçiler: Ayşe Güneş, Emel Duman, Nermin Çerçil, Havva Değirmenci, Nurşan Güneş
Tasarımcılar: Arzu Kaprol, Başak Cankeş, Gül Ağış, Simay Bülbül, Zeynep Tosun
Küratör: Birnur Temel Birtane
Konsept: MILKist Sosyal Proje Merkezi
DAHA AZ GÖSTER