Sergi rüya, mağara ve renk metaforlarına odaklanıyor. Serina Haratoka’nın uzun yıllardır yaptığı araştırmalar ve rüyalarla ilgili yaşadığı yüzlerce tesadüfle şekillenen, rüya ile gerçek arasındaki çizgiyi zaman zaman silmek istediği bir çalışma olarak ortaya çıkan sergi; öze dönüş, kendini bulma ve görünmeyeni keşfetme yolculuğuna davet e
DEVAMIdiyor. Sanatçının mağara betimlemeleri, eksik olan ruhsal yolculuğu tamamlamak için dönüşüm sürecini tetikliyor.
Sergi kapsamındaki çalışmalarında, sanatçının geçmişte ağırlıklı olarak kullandığı figüratif anlatım dili, sembollere ve her şeyin eriyip renk hâline büründüğü ifadelere evriliyor. Gördüğü ve gerçekte yaşadığı uyku anındaki hipnagojik ve uyanık hâldeki parlak rüyalar, halüsinasyonlar ve Kafkasya’daki köklerinden gelen kadim inançların mirasıyla dünyanın farklı noktalarından edindiği çeşitli öğretiler üretimlerini şekillendiriyor. Sanatçı çalışmalarında antik çağlarda insanların inançları uğruna gösterdikleri çabadan ilham alıyor ve bu çabanın sanatın tüm dallarına yansımasına, mağara duvarlarından başlayıp dev tapınakların bezemelerine kadar uzanmasına referans veriyor. Mitoloji, doğa, ritüeller, sanat tarihi, prehistorik dönem, inanç sistemleri Haratoka’nın araştırma alanları arasında yer alıyor.
Sanatçı, dört yıllık bir üretim sürecine dayanan yağlı boya resim ve enstalasyon ağırlıklı eserleriyle sergi kapsamında ilk defa izleyici karşısına çıkıyor. Tuvalin üzerinde sadece imge değil volüm de oluşturmak isteyen Haratoka, katmanlı diliyle resme boyut vererek mekânsal algı oluşturuyor. Mağara alegorisine referans veren sanatçının çalışmalarında tekrar etmeyen renk ve dokular, oyuntu ve çıkıntılar dikkat çekiyor.
DAHA AZ GÖSTER