Sergi başlığını, başka bir sanatçının eserinin stilini ya da karakterinin taklit eden / örnek alan görsel sanat, edebiyat, tiyatro veya müzik eseri anlamına gelen pastiche kelimesinden alıyor. Martlı’nın 2004 yılından beri üzerine çalıştığı sanat tarihine ve edebiyata göndermelerde bulunan resim serilerinin, son yıllarda iyiden iyiye past
DEVAMIiche’lere dönüşmesiyle kazandığı formları izleyicisiyle buluşturuyor.
Sergideki kimi resimler sanat tarihinde belli sanatçıların tema olarak ele aldığı konulara Martlı’nın kendi yorumunu getirmesi üzerine kuruluyken; bazılarında da sanat tarihinden bir tabloyu resimlerinin içinde konumlandırdığı bir biçimde karşımıza çıkarıyor. Sanatçının bu sergisinde sanat tarihi göndermeleri/ ‘pastiche’ler, resimlerinde ele aldığı kadın, edebiyat, aşk, enigma ve şansonlar gibi diğer konularla harmanlanıyor. Kimi resimde hem sanat tarihinden bir resimden, hem bir edebiyat eserinden esinlenirken, kimi işlerinde de bir tablo ve bir şansondan eşzamanlı esinlenerek kendince bir kolaj oluşturuyor.
Başyapıtların içinde kendini konumlandırarak hicivli resimlerle başladığı bu işler, Rönesans’tan, 20. yüzyıl Amerikan resmine müşfik bir yaklaşımla güzelleme yapan bir seri resim oluşturmuştur. Bu resimler sanatçının sanat tarihi ve edebiyatı bir sığınak gibi görmesi, başka bir deyişle hayata ve resmin hikâyesine dair tecrübelerini yazılı ve görsel kültürün kadim temaları, figürleri, olayları, imgeleri aracılığıyla yorumlaması gibi değerlendirilebilir.
DAHA AZ GÖSTER