Sercan Apaydın, 4. kişisel sergisi HAN ile 9 Ocak – 15 Şubat 2020 tarihleri arasında Versus Art Project’in Beyoğlu’ndaki mekanında izleyicilerle buluşuyor.
HAN sergisi sanatçının son iki senedir içinde bulunduğu iş hanıyla kurduğu mecburi bağın görsel dışavurumudur. Varlık ve mekân ilişkisi üzerinden, mekânın kişi üzerinde y
DEVAMIarattığı maruz kalma hissini tanımlamak üzere Apaydın’ın ortaya koyduğu mekansal mecburiyet kavramı, sanatçının Han ile kurduğu teması özetler. Yaşamsal sorumluluk hissi ile dayatılan gerçekliği aşmaya doğru evrilen bu süreç sanatçının kendi gerçekliğini yaratma ve anlamlandırma çabasını yansıtır.
"Benim için bu arayış, öncelikle gördüğüm manzaralar ve manzaraya bakarken onunla kurabileceğim temas üzerinden gelişti. Yer, zamanın gerçekliği üzerinden problemli görünen, seni daraltan, üzerine basan, seni kabul etmeyen ya da kendini yeteri kadar huzurlu hissetmediğin bir zemin ise, burada mutlak bir sorgulama başlar ve bu duruma dair bir bakış oluşur.
Şehre bakmak, manzaraya bakmak, hayata bakmak, resme bakmak…
Bir yer ile kurduğum bağ, tıpkı sanat pratiğimdeki beklentiler gibi sahici olmalıdır diye düşünürüm. Çünkü resimde sahicilik, ressamın gerçek deneyimiyle oluşur. Çevremle böyle bir etkileşimi oluşturarak mekânın ya da manzaranın görüntüsü ve onun gerçek niyeti üzerinden oluşan ikilemi ortadan kaldırmak üzere çalışırım."
HAN, böyle bir gerçeklik arayışını ortaya koyar.
Sergi, bir iş hanındaki üretim süreçleri ve eylemlerini gözlemlemenin etkisi ile, bir zanaatkar olarak sanat nesnesi üretmek ve bunun oluşturduğu değer üzerine bir sorgulamadır.
Boyacı gibi boyamak, marangoz gibi kesmek, tabelacı gibi asmak…
Şase, ahşap çubuk ve buluntu malzemeleri kullanarak oluşturduğu çalışmaların yer aldığı HAN sergisi sanatçının içinde yaşadığı ve ürettiği mekânı anlamlandırma ihtiyacı ve mekân içinde yeni bir mekân yaratma isteğini yansıtır.
Sanatçının Han içerisinde karşılaştığı geometrik biçimlerden ilhamla oluşturduğu çizgisel hareketlerin gözlemlendiği sergi, Apaydın’ın çalışmalarını üretmek, değer vermek/bulmak düşünceleri etrafında sürdürdüğü atölyesinden, yaşantısından bir kesit sunar.
DAHA AZ GÖSTER