Deneyiminizi arttırmak için sitemizde çerezleri kullanıyoruz. Devam ederek Gizlilik ve Çerez Politikamızı kabul etmektesiniz. Detaylı bilgi için tıklayınız.TAMAM
Space Cactus, Ahmet Duru’nun “Gün Yüzüne Çıkma” başlıklı kişisel sergisine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Sanatçının ‘mikro gerçeklik’ olarak tanımladığı piksel tabanlı doğa tasvirlerinden yola çıkarak kurguladığı son işleri 8 Kasım - 31 Aralık tarihleri arasında Space Cactus’te görülebilir.
Gün Yüzüne Çıkma, doğada ve kı DEVAMIrsal alanlarda çalışan Ahmet Duru’nun çekmiş olduğu fotoğraflardan ve bu veri tabanından yola çıkarak ürettiği resimlerden meydana gelmektedir. Sanatçı bilgisayar aracılığıyla çekmiş olduğu doğa fotoğraflarının dijital görüntüsüne yakınlaşır, mikro gerçekliğe ulaşır ve ardından görüntünün detaylarındaki pikselleri referans alarak, küçük kağıtlara doğanın mikro temsillerini resmeder. Doğanın hem görüntüsünü, hem de kendi iç yapısını (mikro dünyasını) görmek amacıyla resimler ile manzara fotoğraflarını sergi esnasında birlikte kurgular.
Zaman sürekli bir akış içerisindedir. Makro boyutta, günlerin ve mevsimlerin geçişi bizlerde zamanın da geçmişten geleceğe doğru aktığı kanısını uyandırır. Manzaranın ya da doğanın uzam ve zamansallıkla nasıl değiştiğini ve hiçbir zaman kendine benzemediğini gözlemlemek mümkündür. Doğanın fraktal yapısı ve kendi içindeki sonsuz döngü hareketi, doğadaki mikro gerçeklik ile kendi kendini nasıl değiştirdiğini gün yüzüne çıkarmaktadır.
Fakat mikro boyutta da böyle midir? Mikro boyutta, Kuantum kuramı zamanın tersinir olduğunu önerir. Yani zaman, hem geçmişten geleceğe hem de gelecekten geçmişe doğru akmaktadır. Kant, zamanın apriori (doğumla verili) yani sonradan edinilmeyen, her insanda doğal olarak bulunan saf bir özellik veya yeti olduğunu ileri sürer. Sanatçı Ahmet Duru da bu yetiyi kullanarak doğayı yorumlar, yalnızca resim ve fotoğraf arasındaki füzyonu ortaya koymakla kalmaz, doğada bir düzen ve bir birlik olduğu sonucuna ulaşır. DAHA AZ GÖSTER