Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun oldu. Öğrenciliği sırasında bir yılını Helsinki Güzel Sanatlar Akademisi’nde geçirdi, burada özellikle baskı teknikleri üzerinde çalıştı. Eserleri Helsinki, Berlin, Dublin, Viyana ve İstanbul’da açılan karma sergilerde izlendi. Desenleri ve desenlerinden yola çıkarak yarattığı animasyonları son olarak Proje 4L Elgiz Çağdaş Sanatlar Müzesi’nde açılan “Genç Koleksiyonerler” sergisinde temsil edildi.
Yuşa Yalçıntaş
DEVAMI'ın birer tiyatro sahnesini andıran kompozisyonlarında, tek tip çocuk figürleri ve gerçek dışı mekan betimlemeleri göze çarpar. "Aslında yarattığım her kompozisyon bir ritüel; aynı zamanda oyun" diyen Yalçıntaş, resimdeki her çocuğa bir rol, her nesneye de işlevler yükler. Belirli bir hikaye anlatma amacı gütmeyen yapıtlarında ne olup bittiği asla tam olarak açıklanmaz. Sanatçının yarattığı gizli ve bir çeşit şifreli durumun içinde konumlanan çocuklar kendi aralarında oyunun kurallarını bilirler. Kompozisyondaki her şey, mekan, kıyafetler, pozisyonlar. oradaki ritüel için özel olarak tasarlanmıştır.
Çoğu çocuk oyununun kökeni eski ritüellere dayanır. Bu işler de oyunla inanç arasında bir bağ kurar. Sanatçının çocukluğa olan asıl ilgisi ise insan davranışlarının kökenini araştırma merakından kaynaklanır.
Yalçıntaş'ın resimlerindeki eve benzer yapılar, birer tapınak olarak da görülebilir. Aslında onların içine girilip girilmeyeceği bile belli değildir. Hepsi evrenle ilgili bir sırrı, insanın tarih boyunca hep merak ettiği, aradığı ve ulaşmak istediği bir gerçeği barındırır.
Yaptığı çizimlerde mükemmeliyetçi yönü açığa çıkan sanatçı, doğrusal perspektif kullanmak yerine, resimdeki her öğeyi görünmesi gereken açıdan, farklı bir perspektifle yansıtır. Onun bu seçimi de kompozisyonlardaki, izleyicinin merakını ve keşfetme arzusu kamçılayan, olağandışı atmosferin kuvvetlenmesine katkıda bulunur.
DAHA AZ GÖSTER