Yüz Yılın Evi, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçişteki tarihsel geçmişimizi, son Osmanlı Padişahlarından 2. Abdülhamit’in Hazine Kahyası İbrahim Ethem Efendi’nin yazlık konağı ve yıkımı üzerinden değerlendiren bir oyundur. Oyunun yazarı, oyuncus
DEVAMIu ve yaratıcısı Yeşim Özsoy’un kendi geçmişini, 100 yaşındaki anneannesinin hikayesi üzerinden yeniden kurguladığı yarı otobiyografik oyunda, gerçek ve kurgu iç içedir.
Multimedya bir Tiyatro Deneyimi!
Oyun, İbrahim Ethem Efendi Konağı’nın kişisel ve tarihsel yolculuğunda müzik-video-hikaye anlatımıyla bütünsel olmayan, tek olmayan bir tarih kurgusuna işaret eder. Aynı şekilde oyunun anlatımında da çoklu medya kullanımı yer alır. Oyunda konu edilen eski konağın hikayelerine, besteci, müzisyen ve ses mühendisi Kıvanç Sarıkuş’un canlı müzik ve ses tasarımı, fotoğrafçı ve sinema yönetmeni Melisa Önel’in belgesel filmi ve videoları eşlik ediyor.
Geleneksel tiyatromuzun temel taşlarından biri olan Meddah geleneğindeki hikaye anlatımında olduğu gibi, konakta yaşayan kadınlar, eşyalar, anlatılan kişiler, mekanlar, hayvanlar, şeylerin hepsi, birinci tekil şahıstan yani kendi ağızlarından özgün hikayelerini anlatırlar.
DAHA AZ GÖSTER