“MANUKYAN”; ÖLÜMÜNDEN TAM 20 YIL SONRA, TÜM TEPKİLERE RAĞMEN 7. YILINDA DA SAHNEDE MATİLDLE YÜZLEŞİYOR
Türkiye Cumhuriyeti tarafından 6 kez vergi rekortmeni ilan edilmiş, ödüllü bir genelev patroniçesi olan Matild 1914 doğumlu, aris
DEVAMItokrat Ermeni bir ailenin kızı, muhafazakâr, evli ve bir çocuk annesi... Fakat o, Türkiye’nin hatta Dünya’nın gelmiş geçmiş en önemli kadın pazarlayıcılarından... Mesleği terzilik olan Matild, İstanbul'un en varlıklı mühendislerinden Avram Çilingir ile evlenir ve atölyesini kapatıp evinin hanımı olur.
İkinci Dünya Savaşı yıllarında zor döneme giren ailesi için Matild, tekrar atölyesini açar, yüklü bir dikim siparişi alır, büyük bir hızla işi bitirir ve teslim etmek için siparişi veren kadının kapısını çalar ancak bir türlü parasını alamaz. Borçlu kadın bir gün ziyaretine gelir; çaresizlikten ödeme zorluğu içinde olduğunu, borcuna karşılık sahip olduğu evin yarı hissesini teklif eder. Kendisine çok ters olan bu ev işletmesini parasızlıktan kabul eden Matild bunun hayatını değiştiriceğini farkında değildir. Yeni işine böyle başlayan ve büyük bir hızla devleşen genelev patroniçemiz Matild artık nam-ı diyar Manukyan’dır.
Manukyan'ın ölümüne bir saat kala; kendisiyle, kadınlarıyla, bütün yaşadıklarıyla, bıraktığı Matild'le ve en önemlisi Tanrı'yla yüzleşmesini izleyeceksiniz. Tek kişilik, tek perdelik "MANUKYAN" adlı oyunun proje tasarımında gazeteci Oğuzhan Toracı'nın imzası bulunurken, bu yüzleşmeyi Bahar Hacıbektaşoğlu kaleme alıyor ve oynuyor. Manukyan'ın ölümünden tam 19 yıl sonra, Bakırköy Belediye Tiyatrosu sanatçılarından M. Sercan Yener sahneye koyuyor. Manukyan'ın kariyeri boyunca oturduğu sandalye; genelevin yeni sahibi tarafından hediye edilerek, Manukyan'ın ruhunu yaşatmak için sahnedeki yerini aldı.
DAHA AZ GÖSTER