Önlenemeyen iktidar hırsı hangi kötülük kapılarını açabilir ? Kendi iktidarının devamı için her eylemin mubah olduğu düşüncesinden hareketle devlet erkine, geleneğine karşı kendi erkini var etme çabası….
Kösem Sultan’ın kendi iktid
DEVAMIarının devamı için her eylemin mubah olduğu düşüncesinden hareketle devlet erkine, geleneğine karşı kendi erkini var etme çabasını görürüz. Devlet düzeninde patlak veren yangınları, kıyımları, ayaklanmaları varlığına, varlığının devamına hizmet etmek için kullandığına şahit oluruz. Yazar oyun boyunca bizlere yönetme gücünün ve hırsının kötücül, yıkıma uğratan yanlarını kendi oğlunu öldüren, torununu yok etmek için çabalayan bir oyun kişisi üzerinden sergilerken, onunla nasıl savaşılacağına dair düşüncelerini yine oyun kişilerinin ağzından bizlere iletir.”Kötülüğün dilini huyunu öğrenmeden mümkün değil onu alt etmek. Bendeki Kösem alt edecek Kösem’i !”
Oyunun önsözünde ise şöyle demiştir Turhan Oflazoğlu: Kıssadan hisse: kötülük bir süre sindirilebilir, ama kökü kazınamaz, çeşitli kılıklara bürünerek insanların arasında yine dolaşacak, fırsat kollayacaktır. Öyleyse insanlığın insanca devamını sağlaması gerekenlere bir başka deyişle, iyiden yana olanlara düşen nedir? Kötülüğün hiçbir zaman büsbütün yok edilemeyeceğini bilmek, onu iyice inceleyip tanımak, ondan daha güçlü olmanın yolarını mutlaka bularak onu iyiliğin hizmetine sokmak; evet insanlığa yeni aşamalar yaptıracak üstün amaçların gerçekleştirilmesinde kötülüğün kendine özgü enerjisinden de yararlanmak.
DAHA AZ GÖSTER