Ses başka. Nefes başka. Soluk başka. Aşk başka. Rıza diyorlar, izin diyorlar, gönül diyorlar.
Bu başka bir alem, bur'da aşk başka. (K.Tunçer)
Türk Bale repertuarının önde gelen yapıtlarından olan Hüsn-ü Aşk’a Dair, Şeyh Galib'in Hüsn-ü
DEVAMIAşk'ının modern bir dans drama uyarlamasıdır.
Beyhan Murphy’nin, 2007 tarihinde AKM’de İstanbul Devlet Opera ve Balesi için sergilediği eser, şimdi Modern Dans Topluluğu İstanbul için yeniden uyarlanarak sahneleniyor.
Kubilay Tunçer’in, Hüsnü Aşk’ın ardından kendi kaleminden dile getirdiği şiiri ile bu Divan Edebiyatı şaheseri, sahnede tekrardan biçimleniyor. Olağan dışı ve mistik- fantastik bir macera üzerine kurulu anlatımda, damıtılmış ve anlatısal bir beden dili uygulayan Murphy, duru bir kurgu ile dansçıları birer kalem, adımları ve hareketleri birer sözcük olarak kullanıyor.
Divan edebiyâtının önemli mesnevîlerinden olan Hüsn-ü Aşk, etkisi günümüze uzanan en büyük şâirlerden biri olan Şeyh Gâlib tarafından 26 yaşında bir iddia üzerine yazılmıştır. Galib’in bu allegorik mesnevîsinde, ilâhî aşka kavuşmanın güçlüğü, insanın sahip olduğu bütün ahlaki değerlerin etkisi ile beraber, Galib’in kaleminden dökülen müthiş bir duygu ve beyin fırtınası ile Eserin özgün şiirini yazan Kubilay Tunçer şöyle diyor:
“Şeyh Galib'in klasik eseri Hüsnü Aşk' a nazire bir şiir yazdım. Bu, şiirin modernleştirilmesi değil çünkü yepyeni bir şiir…insan büyükleriyle de arkadaşlık edebilir, ben de Şeyh Galib'in hakkını koruyarak bunu yaptığımı düşünüyorum''.
Ödüllü bestecimiz Rahman Altın, eserin müziği ile ilgili olarak;
“Hüsn-ü Aşk için elektronik sesler, senfonik anlatım, kurgulanmış ses efektleri, tiyatral ve görsel anlatım içeren minimal besteler ile bezenmiş bir müzikal dünya yaratmaya çalıştım” diyor ve eskiden yeniye, geçmişten geleceğe, çok samimi bir füzyon’nun ortaya koyulduğunu ifade ediyor.
DAHA AZ GÖSTER