Yazıt” sergisi, Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’na katılan yeni eserleri, İlhan Berk’in şiirleriyle birlikte ele alarak farklı bir yorum getirmeyi hedefliyor. Türkiye’nin ilk kapsamlı yeni medya sanatı yapıtlarına sahip olan Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’nda özellikle dijital teknikle üretilmiş eserler yer alıyor. Daha önce Leyla Erbi
DEVAMIl, Tezer Özlü gibi yazarların kitaplarından yola çıkılarak hazırlanan koleksiyon sergilerinin yenisinin çıkış noktası, Türk şiirine yeni bir soluk getirmiş olan İlhan Berk (1918–2008). Berk’in “Yazıt” adlı şiirlerinden ve onun bizzat resim yapıyor olmasından kaynaklanan özellikler, serginin çıkış noktasını oluşturuyor. Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndaki video, fotoğraf, ışık heykeli, yerleştirme gibi çalışmaların İlhan Berk’in şiirleriyle birlikte ele alınacağı sergileme de, Berk’in on adet deseni ve el yazıları da yer alacak.
El yazısı, harf, huruf, taşbaskı gibi “yazı eylemine” dayalı olan alanlar, İlhan Berk poetikasının belkemiğini oluşturuyordu. Yaşamı boyunca günlük, çalışma notları tutarak ayak izlerinin peşinde ilerleyen bir şair olan Berk, resimleri ve desenlerini de bu eksen üzerinde geliştirmişti.
Çağdaş sanat bağlamında da son yıllarda sıklıkla öne çıkan yazı, belge, arşiv çalışmaları, sanatçıların dünyaya farklı bakış açılarını ortaya çıkarmaktadır. Borusan Contemporary’de düzenlenecek olan sergi, usta şair İlhan Berk’in şiir ve resim dünyasıyla çağdaş sanatın farklı arayışlarını bir araya getirerek alışılmışın dışında bir bağlamlandırma sürecini tartışmaya açacak.
Sergi sırasında yapılacak olan şiir okuması ve tartışma etkinlikleri, şiir ile çağdaş sanat arasında yakınlaşma sağlayarak değişik yorumları olanaklı kılacak.
DAHA AZ GÖSTER