Çalışmalarını heykeller, yerleştirmeler ve interaktif unsurlarla oluşturan multidisipliner sanatçı, proje mekanında aynı düzlemdeki bir rüyanın devamı biçimindeki projesini mekana has bütünsel bir yerleştirme olarak sunuyor. Genel olarak sanatsal pratiği kavramsallığa ve malzemeye dayanan Behar, sanatçıları “hikayeleri bedenleştiren” kişi
DEVAMIler olarak tanımlıyor ve ezoterik konulara duyduğu ilginin somutlaştırılmış halini kurgusal bir illüzyon ile izleyiciye aktarıyor. Çalışmalarında kullandığı geri dönüştürülebilir malzemeler, organik malzemeler, farklı döküm materyalleri, antika mobilya parçaları ve deri gibi malzemeleri animasyon tekniklerini kullanarak harekete geçiriyor.
Proje alanına girildiğinde izleyiciyi karşılayan yastıklar günümüzde yaşanmakta olan kendine yabancılaşmanın, farkındalığını kaybetmenin, bilinçsizlik halinin ilk adımı ve uykuda olduğunu kabul etme halinin bir temsili. Yastıkların yönlendirmesi ile içerideki odada yer alan yaklaşık üç metrelik bir yatak başı, serginin kurgusuna eklemleniyor. Behar’ın eskiciden bulduğu, yatak başı Art Deco stili ve post-apokaliptik görsellikten besleniyor. Bir ayağı betona, diğer ayağı ise toprağa saplanmış üç metre yüksekliğindeki yatak başı bir takı andırmasıyla anıtsal bir nitelik kazanıyor.
Sanatçının kurguladığı hikaye, daire şeklinde oyukları birer gözü andıran buluntu ahşap ikona ile sonlanıyor. Sanatçının oyukların içine yerleştirdiği plastik kuzular uyanışı temsil eden uyanmaya açık şuurları betimliyor. Bir nevi ikonaklazmın somutlaşmış hali olan tahtanın deliklerinin bazılarında kuzuların olmayışı aslında bir uyanışın temsiliyeti. Serginin bütününe ise Behar’ın farklı etnik kökenlere sahip koroyu bir araya getirmesiyle ortaya çıkan Farsça, Sırpça, Ladino ve Türkçe dillerindeki ninniler eşlik ediyor ve sistemin bizi uyutmasına dikkat çekiyor.
Behar, kişisel sergisi “Uyurgezerler” ile uyku-rüya söylemi kapsamında bir illüzyon içerisinde olma, paralel evrende yaşama haline odaklanıyor ve hayatta kendimizi uyutma biçimimiz, taktığımız maskeler üzerine düşünmeye davet ediyor.
DAHA AZ GÖSTER