2019’da 137’nci yılını kutlayan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin Güzel Sanatlar Fakültesi Araştırma Görevlileri, 6’ncısı düzenlenecek olan ‘’Bir Arada’’ sergilerinin devamı niteliğindeki ‘Kenar Etkisi / Ekoton’ ile farklı sanatsal disiplinlerle, bir konu altında, bir arada üretmenin örneğini sergiliyor.
Fransızca ‘‘E
DEVAMIkoloji’’ (Çevrebilim) ve Yunanca ‘’Tonos’’ (Gerginlik) kelimelerinin kaynaştırılmasıyla oluşan Ekoton terimi, koşulları farklı ekolojik sistemlerin karşılaştığı, kenarların (sınırların) birbirine yaklaştığı gerilimli ara geçiş bölgeleri, karşılaşma alanları anlamına gelir. “Kenar Etkisi” olarak da adlandırılan bu durumun ortaya çıktığı geçiş alanlarında farklı bölgelerin özellikleri bir arada var olduğundan oldukça zengin biyolojik çeşitlilik gözlemlenir.
Kenarlar yani karşılaşma alanları aynı zamanda oluş halindeki mekanlardır. Öznelerin ve hallerin bir arada dönüşeceği, buluşların filizleneceği, kurulu kimliklerin tehdit veya yeniden inşa edilebileceği bu mekânlar, yeni bir anlayışa göre kurgulanır. Nasıl ki her bir birey bağlı olduğu toplumu dönüştürüyorsa karşılaşma mekânları da bölünmüş ve düzenlenmiş ilişkilerinin yeniden tasarlanmasını sağlama potansiyeli taşır.
Doğu ve batının kesişim noktasındaki İstanbul’un sosyo ekonomik ve kültürel yapılarının, üyesi oldukları okulun gelenekçi ve aynı zamanda çağdaş eğitim prensiplerinin, farklı bölüm disiplinlerinin, öğrenci, akademisyen ve sanatçı kimliklerinin, fikirlerin, biçimlerin ve renklerin kenar etkileri arasında var olan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin Araştırma Görevlileri tarafından; hem kendilerini hem üretimlerini hem de konuyu başlı başına yorumlamaları için serginin teması ‘‘Kenar Etkisi’’ olarak belirlendi.
9 farklı bölümden toplam 30 araştırma görevlisi sanatçı ve tasarımcının işlerinin sergileneceği Kenar Etkisi / Ekoton sergisi 05- 23 Mart 2019 tarihleri arasında MSGSÜ Tophane-i Amire KSM Tek Kubbe Salonu’nda görülebilir
DAHA AZ GÖSTER