Sanatçı ikilisi Elmgreen & Dragset küratörlüğünde “iyi bir komşu” başlığıyla düzenlenecek 15. İstanbul Bienali, ev ve mahalle kavramlarını pek çok açıdan ele alacak. Klasik sergi alanı kavramının dışına çıkan iyi bir komşu, aynı zamanda Küçük Mustafa Paşa Hamamı ve Sanatçı Stüdyosu'nda da gezilebilecek.
Bienalle işbirliği uzun
DEVAMI yıllara dayanan İstanbul Modern, serginin devamlılığını, deneyimini ve uzmanlığını işaret ediyor.15. İstanbul Bienali boyunca farklı ülkelerden pek çok sanatçının yerleştirmelerine ev sahipliği yapacak müzede, büyük ölçekli heykellerin yanı sıra “ev” ve “mahalle” kavramlarına eğilen tarihi işler de yer alacak.
Geçmiş mirası sayesinde bilginin ve öğrenmenin sembolü olarak karakteristik bir atmosfere sahip olan Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, bulunduğu mahalle için önemli bir kurum. Bienal süresince ziyaretçiler, sanatçıların okulun odalarına ve ortak alanlarına yerleştirdikleri farklı deneyimler sunan işleri görme imkânına sahip olacak.
ARK Kültür, 15. İstanbul Bienali için yeniden, fakat bu sefer kurmaca bir karakterin ev sahipliğinde, bir yaşam alanı olarak kapılarını açıyor. Bir “müze eve” dönüştürülecek mekânda ziyaretçiler çeşitli kurmaca ve tarihi hikâyelerle karşılaşırken, evin kendisi de bir ifade aracına dönüşecek.
15. İstanbul Bienali Pera Müzesi'nin üç ayrı katına yayılırken, Oryantalist resim koleksiyonu sergisine de bir müdahalede bulunacak.
Geniş bir koleksiyona sahip beş katlı müzede “Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri” ve “Kütahya Çini ve Seramikleri” koleksiyonlarının yanı sıra ulusal ve uluslararası alanlarda önemli sanatçı ve koleksiyonlar sergilenecek.
Bienal katılımcılarından İstanbullu bir sanatçı kolektifi, Asmalımescit’te bir apartmanda yer alan stüdyolarını yeniden tasarlayarak ziyarete açıyor. Belirli zaman aralıklarında, küçük gruplar halinde ziyaret edilebilecek Sanatçı Stüdyosu'nda, sanatçı kolektifinin bienal için özel olarak geliştirdiği bir enstalasyon yer alacak.
Küçük Mustafa Paşa Hamamı'nda ise, erkekler bölümünde kadın bir sanatçının, kadınlar bölümündeyse erkek bir sanatçının eserlerine yer verilecek. Projeler mekanın cinsiyet üzerinden tanımlanan geleneksel altyapısıyla ilişkilenerek; erkeklik ve kadınlık, ataerkillik ve anaerkillik gibi kalıplaşmış kimlik algılarıyla oynayacak.
DAHA AZ GÖSTER