“Sadık Arı’nın güzel, girift, büyüleyici desenleri de çoğunlukla ‘görünen’le ilgilidir. Doğanın son derece ayrıntılı biçimde resmedilmiş ‘görünen’i; otlar, dallar, toprak, toprağı ev edinenler, canlı ya da ölü organizmalar…”
Fatih Özgüven
artnivo.com project space, Sadık Arı’nın ”İntaniye” isimli ilk kişisel sergisin
DEVAMIe ev sahipliği yapıyor. Mikrobik enfeksiyonların yayılması anlamını taşıyan “intaniye”, sergide organik yayılma biçimlerine yer veriyor. Arı’nın son üç sene içerisindeki üretimini içeren sergide, sanatçının sürreal tasvirlerini titizlikle ve hayranlık uyandırıcı detaylarla aktardığı kağıt çalışmaları yer alıyor.
Çalışmalarında insan eylemlerini anlamak için doğaya bakan Arı, salt çoğalma ve diğer canlılara galip gelme iştahının yol açtığı talanı gösteriyor. Yayılarak güç elde etmek, bulunduğu coğrafyayı kendi türüyle doldurarak ayrı türleri saf dışı bırakmak tıpkı diğer tüm canlılar gibi insana özgü bir tutum da olsa, Arı’nın desenlerinde insan dışındaki diğer türlerin işlenmiş olduğunu görüyoruz. Sergideki mekanik ve organik varlıkların detaylı aktarımı, karamsar ama doğanın yüceliğinden güç alan, var olma ve yok olmanın doğallığını anımsatan bir bütünlük içinde.
Doğada denge, bir türün yapıcı oranda kalmasıyla mevcutken, bu dengenin sağlanmasının da onun diğer bir tür tarafından tüketilmesine bağlı. Yayılmadan bahsedebildiğimiz noktada, onu durduracak bir diğer türün de eksikliğinden bahsedebiliriz. Resimlerde görülmeyen ama yıkıcı gücünü hissettiğimiz insan, talan etmekten çekinmeyerek bu dengeyi bozan taraf olarak işaret edilmekte. Talan, yayılma ve teknik imkanlar üzerine 3 seriden oluşan sergide Arı, insanla başlayan bu bozumun hem mevcut, hem de olası sonuçlarını düşündürüyor.
DAHA AZ GÖSTER