Deneysel medya ve dijital sanatlar üzerine yoğunlaşan Ozan Türkkan, yeni holografik ve sanal gerçeklik enstalasyonlarının yanı sıra algı ile oynadığı ışık frekansına dayalı bir su enstalasyonu ve yine fraktal geometri araştırmalarının ürünü jeneratif seriden video ve 3D Lenticular baskı işlerini paylaşıyor. Eser, mekân ve izleyici ilişkis
DEVAMIinin farklı bir boyut kazandığı bu sergide, sanatçı izleyiciyi soyut dünyaya taşırken kendi biricik haline döndürmeyi hedefliyor ve deneyimleme halinin önemini vurguluyor.
“Fractum Regnum" fikri, sanatçının uzun süredir yürüttüğü kutsal geometri, fraktal geometri, doğanın kendini yenileyebilme kabiliyetiyle fraktal yapısı ve bunun insan bilincine yansımaları üzerine gerçekleştirdiği araştırmalarının ürünü olarak ortaya çıkıyor.
Subtle isimli, tüm bir odayı işgal eden görsel-işitsel holografik enstalasyonunda, sanatçı doğadaki fraktallardan esinlenerek, mekân içinde değişen ve evrilen organik bir canlı yaratıyor, bu görüntüye eklenen 3D Lenticular baskılarla beraber, izleyicinin algısıyla oynayarak farklı boyutlara taşıyor. Sanal gerçeklik enstalasyonundaysa, izleyicinin dış dünya ve mekânla olan ilişkisini soyutlayarak kendi iç dünyasıyla, tek başına yüzleşme deneyimi sunuyor.
Sanatçının, 3-6 Kasım 2016 tarihleri arasında Art On İstanbul’un Contemporary Istanbul’daki sergisinde yer alacak eseri Fractal Memory; dış uyarılara tepki vererek kendi “dinamik” davranış biçimini geliştiren interaktif ses ve ışık enstalasyonundan oluşuyor. Enstalasyon, bir kristal küp içine yerleştirilmiş, nöron benzeri bir yapıda ışık kordonları ve nükleuslardan (ışık kürelerinden) oluşuyor. İzleyicinin nükleusa etki eden noktalara (veya nükleuslara) dokunuşuyla harekete geçen enstalasyon, etkileşime geçildiğinde veri akışını tetikliyor ve çalışan bir kod aracılığı ile bu akış her bir nükleusta random olarak devam ediyor. Böylece eser etkileşimde bulundukça, yaşayan ‘bağımsız’ bir organizmaya dönüşerek, bu data akışıyla her anında farklı bir ses ve ışık kompozisyonu meydana getiriyor.
İzleyiciler bu eseri, “Fractum Regnum” sergisinden bir ipucu olarak deneyimleyebilirler.
DAHA AZ GÖSTER