Deneyiminizi arttırmak için sitemizde çerezleri kullanıyoruz. Devam ederek Gizlilik ve Çerez Politikamızı kabul etmektesiniz. Detaylı bilgi için tıklayınız.TAMAM
'Efsanevi Yaratıklar' arşiv sergisi İlhan Koman’ın İstanbul-Paris-Stockholm üçgeninde geçirmiş olduğu sanat serüveninde okyanustaki bir damlaya benzer. Serginin odağına aldığı, bir zamanlar Seğmenler parkında bulunan heykel, Koman’ın yaratıcılığının geniş perspektifinde yer alan bir dizi çalışmanın sadece küçük bir örneği niteliğindedir. DEVAMIBuna karşın, içerisinde sayfalarca hikayeyi, duyguyu, kavramı barındıracak kadar da kıymetlidir. Koman’ın yaratma pratiği, yaşamı, atölyesi, düşünme şekli birbirine bağlı bir bütündür. Tek bir heykel üzerinden Koman’ı anlatabilmek mümkün değil. Dolayısıyla serginin hikayesi Koman’ın heykeliyle, bizim aramızda ortaya çıkacaktır.
Bu çok değerli heykel 2016’nın Mayıs ayında 25 yıldır durduğu kaidesinden sökülerek çalınır. Konuyla ilgili kurumlara ve yetkililere başvurulmasına rağmen hiçbir sonuç alınamaz. Bir süre sonra Galeri Nev’in aracılığıyla heykelin orijinal alçı modeline ulaşılır ve heykelin bu modelden tekrar yapılmasına karar verilir. Bu vesileyle Ankara’da bir bağış kampanyası başlatılarak heykelin tekrar Ankaralılara kazandırılması için ortak bir mücadele başlatılır.
Müze Evliyagil’de 15. İstanbul Bienali Komşu Etkinliği' nin temasının “Ev” olması, ''Efsanevi Yaratıklar'' sergisinin de müzede, ArtOda' da yapılmasına kavramsal bir zemin sağlamıştır. Ev ve Koman’ın heykelinin kente tekrar kazandırılmasının ortak yanı yarattıkları hafızadır. Aralarındaki ilişkiyi Kafka’nın “Dönüşüm” adlı romanında geçen odanın anlamı üzerinden kurmak bağlayıcı olabilir.
Yaşadığımız kent bizim evimizdir. Seğmenler parkındaki İlhan Koman’nın heykeli de belleğimizi, geçmişimizi , insanlık adına kazanımlarımızı taşıyan, umudumuzdur. DAHA AZ GÖSTER