Biz'im fotoğrafçılarımız, önceleri, Kurtuluş Savaşı'nın büyük önderi ve genç Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı, Mustafa Kemal Atatürk'ü görselleştirmek için çekimler yaptılar.
Yeni dönemin tanıtılması konusunda büyük görev üstlendiler. Devlet eliyle yapılan tüm sanayi yatırımları, kırsal alanlar, kentler Biz'den bakışlarla
DEVAMIbelgelendi.
1940'lardan başlayarak Biz'ce yaklaşımlarla, bir yandan fotoğrafın o dönemde gerekli olan belgesel yanı ile ilgilenirlerken, fotoğraf sanatını Türkiye'de başlatmanın yollarını da araştırdılar.
1960'lı yıllarda, Biz'de, Türkiye'nin karış karış gezilerek belgelenmesi anlayışını gelenekselleştirdiler.
1970'lerin ortalarına doğru, Türk fotoğrafında deneysel fotografi çalışmalarında, Biz'e özgü anlatımlarıyla bir dil zenginliğine ulaşmayı başardılar.
İster gözün gördüğünü olduğu gibi saptayan bir yaklaşımla çeksinler, kameranın arkasından bakarken seçen, ayıklayan ve orada fotoğrafı bitiren gerçekçi tavrı benimsesinler, isterse karanlık odada görsel yaratılarını deney yoluyla çözerek tasarım sentezine ulaşan deneysel çalışmalar yapsınlar, bilgisayar olanaklarından yararlanarak yepyeni düzenlemeler ortaya koysunlar, onlar Biz'i anlatıyorlar.
Biz'den Görünenler / Cumhuriyet Sonrası Türk Fotoğrafından Bir Seçki sergisi, Biz'im coğrafyamızı, Biz'im kültürümüzü, Biz'im sanat anlayışımızı, Biz'im sosyal yaşanmışlığımızı farklı bakışlardan izleyiciye sunuyor. Türk fotoğrafının Cumhuriyet sonrası serüvenini zaman sıralaması olmaksızın yeniden görme olanağı veriyor.
DAHA AZ GÖSTER