16. İstanbul Bienali’nde Güçlü Öztekin ile beraber gerçekleştirdiği Worlbmon adlı enstalasyonu ile yer alan sanatçı, KRANK Art Gallery’deki solo sergisinde bienal sürecinde ürettiği eserlerinin yanısıra son dönemde ürettiği ahşap ve serigrafik baskı ve litografileri ile katılıyor. Sergiye aynı zamanda Güneş Terkol’un ilk sanatçı kitabı da
DEVAMI eşlik edecek.
Güneş Terkol, çalışmalarında sıklıkla, kişisel ve kollektif hikayelerden ilham aldığı figürleri ve sahneleri işleyerek kumaşları dönüştürür. Yaşadığı çevrenin etkisi altında işler üretse de eserleri gerçeküstü ve sembol yüklü kompozisyonlar ile doludur. Sanatçı, insanların, özellikle kadınların, kalıplaşmış cinsiyet ve sınıf stereotiplerine direnmek ve kendi kişisel arzularını ve kimliklerini savunmak için buldukları yolları inceler. Politik ifadesi üretim tekniği ve temsil içeriğine gömülmüştür adeta.
Mitoslar ve masallar kendilerini sembol dili aracılığı ile ifade eden geçmiş zaman bilgelikleri ve özdeyişleridir. İnsanlık tarihinin en eski eserlerinden olan mitoslarla, günlük yaşantımızın ürünleri olan rüyalar, birbirleri ile şaşırtıcı bir benzerlik gösterirler. Özünde her ikisi de yaşanmışlık ve hatıra hazineleridir. Tüm dış baskılardan arındığımız uyku durumunda, uyanık hale oranla daha gerçekçi ve özgür oluruz. Bilinçli haldeyken bastırıp, ittiğimiz ya da duyup, görmek istemediğimiz bir çok şey, rüyalar aracılığı ile dile gelip karşımıza dikilirler. Güneş Terkol’un ince ve geçirgen çalışmaları bizi rüyalar ve mitoslar dünyasına sokarak, özünde gerçek masallar anlatmaktadırlar. Masallar gibi uçucu ve inandırıcı olan bu çalışmalar bir büyü dünyasının içinden geçen bilmece bulmaca enigmasına ait gibi durmaktadırlar.
Güneş Terkol’un eserlerindeki hikayeler bizim dünyamıza ait olarak bir nakış gibi işlenmişlerdir. Soyutlaştırılan figürlerin, çoğul ruh halleri ve büyüleyici kişiselliği karşımıza geçmiş, bizi onlara bakmaya sevk etmektedir. Cinsel anlamda ikili doğasını yansıtan teatral ve metaforik personalar, çekici oldukları kadar sevimli bir uçuculuk ve tuhaflık taşımaktadır.
Güneş Terkol “Bir İkili” sergisinde izleyiciyi:
“bir ikili biri akıl diğeri kalp
kaideleri ortak
bir ikili sarmaş dolaş
hem gülen hem somurtan” dizeleri ile karşılar.
Düşsel bir takım imgelerin bir görünüp bir kaybolduğu film perdesini andıran yerleştirmesinde sanatçı, ikili durumları inceler. Beden-ruh, akıl-kalp, mutluluk-keder gibi dualistik kavramların bütünlüklü bir varoluş içerisinde yarattığı dengeyi gözler önüne serer. 2019-2020 kış döneminde Akbank baskı atölyesine uygulayıcı sanatçı olarak seçilen Güneş Terkol, nakış tekniği yerine baskı tekniği kullanarak kariyerinde bir ilki gerçekleştirdiği eserlerini de bu yerleştirmesine dahil etmektedir.
KRANK Art Gallery’de 20 Mart’a kadar devam edecek sergiye sanatçının kariyerinde ilk olma özelliğini taşıyacak olan sanatçı kitabı da eşlik edecek. Yazılarını Ali Akay, Bige Örer ve Sibel Erdamar’ın yazdığı kitapta sanatçının kariyerinin yapıtaşlarını oluşturan karma ve solo sergiler, katıldığı bienaller ve kollektif çalışmalarının ürünü olan pankart ve ses atölyeleri mercek altına alınmaktadır.
DAHA AZ GÖSTER