Çalışmalarında soyut mekanlar, düzlemler, renk alanları ve dokular oluşturarak çalışan Tesal; kontrol ve şans, sakinlik ve kuvvet, deneyim, deney, süreç, tekrarlar ve ritim ile ilgileniyor. Doğanın detaylarından ve genelinden, içindeki dokulardan, geniş boş alanlardan, insan duygularından, zaman kavramından, renkten, enstrümantal müzikten
DEVAMI ilham alan sanatçı, genellikle ip, lif ve kumaş ile çalışarak iki ve üç boyutlu işler üretiyor.
Aralık isimli projesinde Zilberman Gallery’nin proje alanına, naylon külotlu çorap parçalarını birbirine bağlayarak oluşturduğu ipler ile müdahale ediyor. Gerginliği tüm mekana yayılan kadın çorabının esnekliği izleyiciyi bu gerilimi keşfetmeye davet ediyor. Bu deneyimle oluşan hareket, yerleştirmeye eklemlenirken yeni bir boyut, yeni bir dinamizm de mekanın parçası oluyor.
Sanatçı sergiyle ilgili şunları aktarıyor: “Tarif edilmeyen, belirsiz bir yer inşa etmek istiyorum. İçinde var olabileceğimiz, tanımlanmamış bir aralık, bir eşik. İki durum arasındaki belirsiz, tarifsiz; zaman ve mekan aralığı, ara an.
Dokunulsun istiyorum. Dokunulsun, içinden geçilsin, yavaşça yürünsün. Mekanı kaplayan naylon ipler çekilsin, gerilsin, bırakılsın, oynansın, izlensin, deneyimlensin. Titreşimini görebilelim, hissedebilelim. İçinden yürürken çarpalım, sürtünelim, değelim; fiziksel ve zihinsel olarak içine girebilelim.”
Tavanla zemin arasında gidip gelen ipler ve onun yarattığı yeni mekan izleyicinin katılımıyla titreşiyor, görüntü de hareketli hale geliyor. Çoraplar sadece birbirine değil izleyenin algısına da bağlanarak yeni düşünce doğrultuları tanımlıyor.
Defne Tesal’ın mekan, malzeme ve izleyenin birbirine müdahaleye tamamen açık olarak kurguladığı yerleştirmesi Aralık 15 Ağustos tarihine kadar Zilberman Gallery’nin proje alanında görülebilir.
DAHA AZ GÖSTER