Anlatıda Fiziksel Olan “Online Atölye”
Hakkında
25 Nisan / 16 Mayıs 15:00
Süre: 4 Hafta / 3 saat Toplam 12 saat.
Katılımcı Sayısı:
20 Katılımcı. Kontenjanla sınırlıdır.
ANLATIDA FİZİKSEL OLAN Birinci Oturum-Oyun Alanı İkinci Oturum-Teknik Alan Üçüncü Oturum-Anlatı Alanı Dördüncü Oturum-Performans Alanı Kimler Katılabilir: 2005 yılından bu yana oyuncu, yönetmen ve eğitmen olarak profesyonel kariyerine devam eden Güray Dinçol, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesindeki lisansının ardından, yüksek lisans eğitimini Bahçeşehir Üniversitesi İleri Oyunculuk programında tamamladıktan sonra, Lecoq ekolünü takip eden okullardan Scuola Internazionale di Creazione Teatrale Helıkos’tan mezun oldu. Norveç Rosegarden Theatre’da Giovanni Fusetti’den fiziksel tiyatro ve clown eğitimi aldı. 2008-2009 yıllarında, Santralistanbul-Paris Fratellini Academy ortaklığıyla düzenlenen sirk ve sokak sanatları atölyelerinde Fiziksel Tiyatro, Juggling, Akrobasi, Dans ve Clown alanlarında eğitimlere katıldı. Les Singuliers grubunun davetiyle Paris’e giderek, ‘J’attends mes loukoums chez le kuaför’ adlı oyunda yer aldı. Disiplinlerarası birçok sanatçıyla ortak çalışmalarda bulundu, atölye çalışmalarına katıldı. Fransa’nın Niort kentinde düzenlenen Clown ve Sokak Sanatları Festivaline katıldı. Lüksemburg Uluslararası Clown ve Sahne Sanatları Festivali ve Avignon Tiyatro Festivali Kadmos projesinden davetler aldı. İtalyan Pedagog ve Maske Tasarımcısı Matteo Destro’yu asiste etti. İtalya ve Slovenyada, Tiyatro Pedagojisi üstüne atölyeler ve pedagojik seminerlere katıldı. Birçok kurum,ödenekli-özel tiyatro ve okulda Clown, Fiziksel Tiyatro ve Oyunculuk eğitimleri verdi, atölye çalışmaları yürüttü, oyunlar sahneledi. Güray Dinçol, halen bağımsız yönetmen ve eğitmen olarak çalışmalarına, eğitim ve sahne üstü pratiklerine devam etmekte, İznik’te kurulacak olan disiplinler arası bir tiyatro mekanın hazırlıklarını sürdürmektedir.
Atölye boyunca katılımcılar Fiziksel Tiyatro’nun Temel İlkeleri’nden beslenerek, bedenin ve oyun alanının anlatım olanakları üstüne kuramsal ve pratik çalışmalar yapacaklar. Bugünün koşullarına uygun biçi
DEVAMI
mde çevrimiçi ve evlerden çalışıyor olmanın sunduğu olasılıkları da kullanmayı mesele eden bir tasarımla, mevcut koşulları yok saymadan yeni üretim ve paylaşım biçimleri de araştıracaklar.
Söz kadar bedenin, sessizliğin ve en önemlisi oyunsu olanın merkezde olacağı bu çalışma, disiplinlerarası bir anlatı arayışının kapısını aralamaya olanak sağlayacak ve her bir katılımcının kendi özgün yolculuğuna katkı sunabilecek biçimde tasarlandı . Anlatıcının, aynı zamanda bir yazar/yönetmen/tasarımcı olarak anlatısını oluşturması ve sahnelemesi üstünde de durulacak olan atölye; dramaturji,yazarlık ve sahneleme egzersizlerini de içerecektir. Sonuca değil sürece odaklı ilerleyecek olan katılımcılar, arzu ederlerse atölyenin ikinci ve üçüncü modülüne devam ederek, solo performansları ile yolculuklarını tamamlayacaklardır.
Oyun, oyunsu olan, oyun alanı, performans, mekan, uzam, hareket, eylem kavramları üstünden, oyunun kurucu unsurları üstüne çalışılacaktır.
Tempo, ritim, kreşendo, dekreşendo, aciliyet, oyun enerjisi, sahne mevcudiyeti, sahne zamanı, tasarım, inşa gibi teknik kavramların üstünde durulacağı bu oturumda; oyunsu olanı, teknik unsurlarla buluşturup anlatıcı oyuncunun tanımı araştırılacaktır.
Anlatıcı kendi biricik anlatısını nasıl oluşturur?
Yazar ve Yönetmen refleksine sahip yaratıcı anlatıcının peşine düşülecek olan bu oturumda, yavaş yavaş edebi olan ve performatif olanın ayrımı araştırılacak, bir anlatı metni seçilerek kurgulanacak ve onun dramaturjisi üzerine çalışılacaktır.
Bu son oturumda, ilk üç oturumun temel kavramları bir araya getirilerek en basit haliyle izlenir olanın peşine düşülecektir. Seyirlik olanın, seyir ve oyun keyfi verenin ne olduğu sorusundan hareketle, atölye sona erecektir.
Sahne Sanatları alanında çalışan amatör ve profesyoneller, öğrenciler, tasarımcılar. Kısacası alana ilgi duyan ve derinleşmek isteyen herkes.
Eğitmen - Güray Dinçol
DAHA AZ GÖSTER
BİLETLER TÜKENMİŞTİR!