Anjelika Akbar
- Müzisyen / Besteci
- 1969
Biyografi
400'den fazla bestesi bulunan Anjelika Akbar Kazakistan'da, müzisyen ve felsefeci bir baba ile müzisyen bir anneye sahip olarak dünyaya geldi. 2,5 yaşında nota biliyor ve piyano çalabiliyordu. 4 yaşındayken Mutlak Kulak yeteneği fark edilen Anjelika Akbar, Moskova Tchaikovsky Devlet Konservatuarı öğretim üyelerinin dikkatini çekti ve konservatuar bünyesindeki harika çocukların okuduğu okula kabul edildi. Eğitimine okulun Taşkent şubesinde devam etti. (Üstün yetenekli öğrenciler için 11 yıl eğiti
DEVAMIm veren Uspensky Devlet Müzik Okulu). Okul öğrencilerinden dünyaca ünlü Alexei Sultanav ve Stanislav Yudenich gibi, Anjelika Akbar da en iyi öğrenciler arasında yerini aldı.
11 yıl süren piyano ve bestecilik eğitimini tamamladıktan sonra, 5 yıllık eğitim göreceği Taşkent Devlet Konservatuarı'na başladı. Prof. Berlin ve Prof. F.Yanov-Yanovsky ile beste ve orkestrasyon; Prof. L. Pluşenko ile piyano ve ünlü organist T. Levina ile de org çalışmaları yaparak eğitimini tamamladı. Rusya Besteciler Kurulu, Anjelika Akbar'ı “En İyi Genç Besteci” olarak seçti.
Bestecilik ve Orkestra Şefliği yüksek lisansını UNESCO üyesi olarak geldiği ve sonrasında da yerleştiği Türkiye'de, Hacettepe Devlet Konservatuar'ında Doç. Turgay Erdener'in sınıfında tez konusu seçtiği Rus besteci A. Skriabin'in “Seçme Piyano Eserlerinin Armonik, Melodik, Ritmik, Biçimsel ve Felsefik açıdan Analizi” ile ve bestelediği “Senfoni No.1” ile tamamlayarak “Sanatta Yeterlilik Derecesi” (Doktora) almaya hak kazandı. Anjelika Akbar, ayrıca Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nın ilk kurucu öğretim üyesi oldu.
1993 yılında Türk Vatandaşlığına geçen Anjelika Akbar'ın 1999 yılında kendi prelütlerinden oluşan ilk albümü “Su” çıktı. 2002 yılında çıkan Vivaldi'nin “Dört Mevsim” keman konçertolarının dünyada ilk kez solo piyano uyarlaması, Sony Music International etiketiyle çıktı ve Sony Classical kataloguna girerek, bu katalogdaki ilk Türk Klasik Müzik albümü oldu. 2002 “bir'den Bir'e” isimli albümünü çıkardı. 2003 yılında çıkan ve Bach'ın eserlerini Doğu enstrümanları ile harmanladığı “Bach A L'Oriantale” albümü için “Bu bir müzik deneyi değil, çağın ihtiyacıdır. İnsanlar birbirileri ile kucaklaşmadan önce müzikleri kucaklaşsın istedim…" diyor Anjelika Akbar. “Bir Yudum Su” isimli albümü 2005; “Raindrops by Anjelika” albümü 2009, “İçimdeki Türkiyem” albümü 2010 ve “Likafoni” albümü 2011 yılının Şubat ayında ve son olarak Beni Unutma Filmi için Anjelika Akbar tarafından yapılan “Beni Unutma Orijinal Film Müzikleri” albümü 2011 yılı Kasım ayında çıktı.
10. Uluslararası CRR (Cemal Reşit Rey) Piyano Festivali açılış konserinde kendisine ait “Sevgi Çemberi” adlı “1” no'lu Piyano Konçertosu'nu dünya prömiyeri olarak seslendirdi. “Kutsal İmler” isimli Senfonik Orkestra ve Hint Enstrümanlar Grubu için bestelenmiş Senfonik Şiiri, AKM'de A. Pirolli yönetiminde dünya prömiyeri olarak seslendirildi. Şef Rengim Gökmen yönetiminde “Güneşin Doğduğu Ufuk” isimli Atatürk'e ithaf ettiği bestesi 'Senfonik Orkestra ve Piyano için Rapsodi' ise İzmir'de dünya prömiyeri olarak seslendirildi. Senfonik Orkestra ve Oda Orkestrası ile koro, piyano ve diğer enstrümanlar için bestelere sahip olan Anjelika Akbar, Rusya, Fransa, Almanya, Baltık Cumhuriyetleri, Orta Asya, Hindistan, KKTC, Katar ve Türkiye'de sayısız konserler verdi. Piyano için bestelediği 12 eserden oluşan, “Gençlik Albümü” (Anjelika Akbar- Rosenbaum Album Pour La Jeunesse) EMR Paris tarafından 2006 yılında Fransa'da nota olarak yayınlandı. Anjelika Akbar ayrıca pek çok ulusal ve uluslar arası ödülün de sahibidir.
Anjelika Akbar’ın, besteci ve yorumcu kimliği dışında, yazar kimliğiyle ortaya çıkardığı ve Türkçe olarak kaleme aldığı “İçimdeki Türkiyem” adlı kitabı, 2011 yılında yayımlandı. Anjelika Akbar, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıkan kitabında; Türkiye’de geçirdiği 20 yılını, “İçindeki Türkiye”yi anlatıyor. Akbar, kitabında ayrıca, aynı adlı albümünün konserlerinde yaşadıklarını da aktarıyor.
Anjelika Akbar’ın “Üç Cemre, Üç Aşk” adlı enstrümantal bestesi 2013 yılında Devlet Opera ve Balesi sanatçıları ile sahneye konuldu.
Son olarak 2013 yılında Anjelika Akbar’ın “Bach A L’Orientale” albümü üzerine Devlet Opera ve Balesi tarafından sahneye konulan “Bach Alla Turca” adlı bale projesi gerçekleştirildi.
DAHA AZ GÖSTER
Tiyatro Oyunları
OYUN ADI | YIL | DURUM |
---|---|---|
Bach Alaturka / Danzon /Besteci | 2017 | Sahnede |