Ülkemizin ilk devrimci kadın yazarlarından Suat Derviş’in yazdığı ve diğer bir usta Gülriz Sururi hanımın uyarladığı, çok renkli, çok aktif ve çok muzip başarılı bir müzikal ! Yaftalı Tabut oyunu ile dikkatimi çeken Yönetmen Sayın Yelda Baskın hanımı da ayrıca tebrik etmek isterim.
1930 ve 40’lı yılların Arka İstanbul’u nu ve hayat kadınlarının zorlu yaşam koşullarını anlatan oyun özellikle müzikleri ve son derece başarılı orkestrası ile dikkat çekiyor. Devrimci yazar Suat Derviş’in politik eleştirisel dokunuşları ara ara hissediliyor. Zaman zaman tempo düşse de ara dahil 3 saat boyunca bayağı bir keyif alıyorsunuz oyundan. Bolca argo ve sınırlı müstehcen sahne de mevcut.
Cevriye rolündeki genç sanatçımızı çok beğendim. Son derece zor bir rolün üstesinden başarı ile gelmiş. Ayrıca Güllü rolündeki sanatçımızı da çok beğendim, inanılmaz bir efor sergiledi. Eskilerden Binnur Şerbetçiğlu’da yine farkını gösterdi. Kostümler, müzikler, ışık düzeni mükemmeldi.
Ama dekoru çok beğenmedim. 1930 İstanbul’u iyi verilememiş sahneye. Daha renkli ve daha Galata vari bir dekor olabilirmiş. Finali de çok belirsiz ve aceleye getirilmiş. Öyle ki oyun bitince orijinal romanın sonuna internetten tekrar bakmak zorunda kaldım. (Ki roman ile tiyatro oyunundaki sonlar biraz farklı !) Bazı repliklerin de müzikli – şarkılı şekilde olması gereksizdi. Bunlar oyunun olmayan yönleri idi.
Ara dahil 3 saat süren oyun nedeni ile dönüş plan ve programınızı iyi yapınız. Konu oyun saatlerinden açılmışken İSTANBUL ŞEHİR TİYATROLARINDAN 2 önemli ricamız var !
1) Lütfen eskiden olduğu gibi PAZAR GÜNLERİ 15:00 seansları YETİŞKİN OYUNLARI olsun.
2) Akşam seanslarının başlangıç saati 20:00’ye çekilsin.
Umarım Ayşegül hanım bu taleplerimize yanıt verir.
Gülmek, kahkaha atmak, eğlenmek, bazen de hüzünlenmek istiyorsanız bu oyunu muhakkak seyredin. Ama bilet bulabilirseniz tabii. Çünkü satışa çıktığı ilk 1 dakika sonunda bilet kalmıyor !
Fosforlu Cevriye / İstanbul Şehir Tiyatroları